Lente in Parkwijk

Blog: Er kan nog meer bij…

Dit zou een optimistische column worden. Een stukje over hoe mooi de parken zijn in onze Vinex. Over die kleine stukjes natuur die tussen onze huizenblokken te vinden zijn en hoe gezellig het hier wonen is. Maar helaas! Die versie heb ik zojuist verfrommeld tot een prop papier en in de prullenbak gegooid. Want hoe moet ik daarover schrijven wanneer er in diezelfde parken aldoor nieuwe huizen in plaats van bomen worden geplant? Vandaag liep ik door het Amaliapark en zag het staan op een groot bord vlak voor een veld narcissen. Vierentwintig appartementen en een kerk moeten er komen. Wie verzint het? Zomaar, midden in het park, vlakbij de atletiekbaan. Ik moet eerlijk zeggen, het vloog me bij de keel. Het maakt me verdrietig en het benauwt me.

Natuurlijk snap ik ook dat de woningnood in Utrecht extreem hoog is. En ik ben hier zelf komen wonen. Ik kijk uit naar de opening van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum, geniet van het feit dat ik lopend naar de bioscoop kan en wil straks ook meevieren dat Leidsche Rijn twintig jaar bestaat. Loop ik dan te zeuren? Ben ik hypocriet? Ik weet het niet. Zegt u het maar.

Ik had willen schrijven over hoe fijn je kunt wandelen over het lint, achter het zwembad. Over hoe mooi het zonlicht straalt over de Haarrijnse plas. En over de Leeuwendaalderkade, een nieuwe wandelboulevard, die naast het Amsterdam Rijnkanaal is aangelegd. Prachtige plekken om even op adem te komen. Maar juist daar worden ook weer nieuwe huizenblokken uit de grond gestampt. Natuurlijk zijn de nieuwkomers blij met de sleutel van hun nieuwe huis, in deze leuke stad. Dat waren wij ook, vijftien jaar geleden. Alleen was alles toen nog een bouwput en dachten we dat die strookjes gras op de hoek van de straat voor altijd groen zouden blijven. Fout gedacht.

Dus zolang het nog kan loop ik door het Amaliapark en geniet van het groen. Dat die huizen daar gaan komen is onvermijdelijk. Heus, ik wens de nieuwe bewoners veel woonplezier, maar wel met pijn in mijn hart. En daarin ben ik vast niet de enige.

Danielle van Helden

Lees hier alle blogs van Danielle

9 gedachten over “Blog: Er kan nog meer bij…”

 1. Mee eens. Toen we ons huis kochten was ons meer park beloofd. En het Maximapark tussen het zwembad en Vleuten-dorp vind ik langs het Lint nou nog niet echt een park. Ik wil niet klagen, maar het had wat creatiever en gezelliger gekund (lees: minder kaal).

 2. Helaas, alles wordt vol gebouwd. Er zou wat meer creativiteit getoond mogen worden, maar de realiteit is dat de woningnood erg hoog is. Starters die absoluut geen kans maken om een huis te kopen of te huren. In de sociale sector
  is helemaal geen huis te huren. Kinderen die bij hun ouders wonen omdat er geen huis of appartement te krijgen is. Waar ze voor een klein appartement de hoofd prijs voor vragen.
  En voorlopig zie ik geen verbetering. Het lijkt wel de “goede oude tijd” toen mijn ouders jaren lang op de urgentie lijst stonden voor een woning, omdat er voor ons(groot gezin) geen huizen werden gebouwd zo is toen tegen mijn ouders gezegd.

 3. Alan Hoekstra

  Ik heb nog steeds geen enkel bouwplan gezien dat niet hoort bij het oorspronkelijke bouwplan van Leidsche rijn. Het zijn geen parken die volgebouwd worden, Leidsche rijn is gewoon nog niet af en wordt steeds meer ingevuld. Als je daar tegen bent had je 20 jaar geleden moeten zeggen hoe zonde het was dat dit park/stuk groene hart ten westen van Utrecht zou worden ‘volgebouwd’. Van het betreffende plan in Parkwijk heb ik een plankaart van rond 2000 (toen het Amaliapark nog ‘Groot Archeologiepark’ heette), waarin het bouwplan waarin het in de column over gaat netjes staat ingetekend. Helaas mag ik hier geen plaatjes uploaden, anders had ik hem er even aan toegevoegd.

 4. Helemaal mee eens.
  Groen is zo belangrijk om lekker te wandelen, tot rust te komen,picknicken en vooral ook voor vlinders en bijen. Hopelijk denkt onzd groene gemeente daar ook aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.