Frouke Ringenoldus

Bewoner in beeld: Frouke maakte van haar passie haar beroep

Als kind al was Frouke Ringenoldus bezig met fotografie, ze had zelfs een eigen doka op haar kamer, toch besloot ze een andere opleiding te gaan doen. “Fotografie ging naar de achtergrond, hoewel m’n camera altijd overal mee naar toe ging, ik maakte vooral foto’s tijdens de vakantie en belangrijke gebeurtenissen. Op een gegeven moment begon het te knagen; is dit wel het werk dat ik wil doen de rest van mijn leven?” Ze  besloot haar grote passie te volgen en zich te storten op hetgeen waar ze als kind al over droomde: fotografie.

Ze volgde de vakopleiding aan de fotovakschool om een gedegen ondergrond te hebben en studeerde af als vakfotograaf waarna ze haar eigen bedrijf begon. Hoewel ze wereldwijd de enige is met haar naam Frouke Ringenoldus, is deze niet makkelijk te onthouden rede om haar bedrijf foto-N-zo te noemen. Mensen vragen wel eens waar komt dat N-zo vandaan? Frouke antwoord dan “ik kan zoveel meer dan fotograferen, zo geef ik workshops en voor een bedrijfsfotografie denk graag ik graag met de mensen mee om samen een bijzonder portret met de gewenste uitstraling te maken ”. Er wordt vaak gedacht dat je als fotograaf de hele dag aan het fotograferen of foto’s bewerken bent. Niets is minder waar want alle facetten van het ondernemerschap moet je onder de knie hebben; administratie, sociale media, website maken, nieuwe technieken leren, netwerken en ga zo maar door. “Deze veelzijdigheid, en het werken met mensen, maakt het vak voor mij zo leuk.”


Advertentie:

Inmiddels weten steeds meer mensen foto-N-zo te vinden, vaak op aanbeveling van anderen of via google en sociale media. Daarnaast heeft Frouke een mooie website gemaakt welke ook een duidelijk beeld geeft van wie ze is als fotograaf, ze is ook actief op facebook en publiceert iedere week de ‘foto van de week’ en er is een nieuwsbrief met fotografie tips.
Je zou denken waarom fotografietips? Frouke vertelt: “Iedereen heeft tegenwoordig wel een camera al is het die van je telefoon. Met wat voor camera je fotografeert is niet van belang want er zijn eigenlijk geen slechte camera’s, goed kijken is veel belangrijker want dat maakt de foto. Dit is dan ook een heel belangrijk onderdeel van de cursussen en workshops. En natuurlijk plezier maken.”

Al ruim twintig jaar woont Frouke in Vleuten, maar sinds haar bedrijf woont ze er voor haar gevoel pas écht. “Sinds foto-N-zo heb ik veel nieuwe mensen leren kennen in Vleuten. Ik zeg dan ook gekscherend dat ik nu pas aan het integreren ben in Vleuten.” Als echt mensen mens vindt ze het heerlijk om onder de mensen te zijn. Daarom heeft ze ook voor portretfotografie gekozen, “Maar dan wel op een ludieke manier met humor” vult ze aan.
Humor en plezier gaan als een rode draad door haar werkzaamheden. Niet alleen plezier voor de fotograaf maar ook voor de cursisten of de personen die geportretteerd worden. Als geen ander weet ze hoe het is om op de foto te gaan, “Daarom ben ik ook fotograaf geworden”, dan hoef je niet op de foto” lacht Frouke. Ze voegt toe: “Mensen die ik op de foto zet, moeten zich op hun gemak voelen en hun kwetsbaarheid aan mij laten zien. Daarom praat ik eerst met ze, leer ik ze kennen, en laat ik ook mijn eigen kwetsbaarheid zien aan hen, voor ik ze ga fotograferen.”

Vol liefde en passie voor het vak verteld Frouke “Ik ben nu meer dan fulltime met fotografie bezig en m’n hoofd loopt over van alle plannen en ideeën voor de toekomst. Wat de toekomst zal brengen is altijd de vraag, Frouke gaat in ieder geval lekker door met haar bedrijf. “Omdat ik zo veel plezier heb in mijn werk, werk ik veel en hard. Ik vind de uitdaging, variatie en vrijheid heerlijk aan mijn baan en hoop dat ik dit nog jaren kan blijven doen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.