biomarkt - Metaal Kathedraal

Vernieuwde Bio Markt Leidsche Rijn druk bezocht

Bio Markt Leidsche RijnLeidsche Rijn wist haar weg goed te vinden naar de vernieuwde Bio Markt afgelopen weekend bij Metaal Kathedraal. De markt en het culturele programma ‘Mekka op Zondag’ werd goed bezocht. En dat is belangrijk, want alleen met de komst van voldoende bezoekers aan de Bio Markt kan deze markt met haar duurzame kleine ondernemers blijven bestaan en telkens uitbreiden qua aanbod.

Al sinds de start van de markt afgelopen jaar werkt Metaal Kathedraal stap voor stap toe naar een steeds rijker gevulde markt met een duurzaam, lokaal en biologisch aanbod. De editie afgelopen zondag 6 mei laat goed zien dat zij hierin is geslaagd. Leidsche Rijners, en natuurlijk ook de rest van Utrecht, kunnen nu ècht voor alle dagelijkse boodschappen terecht bij de Bio Markt Leidsche Rijn. Naast het aanbod van non-food, groente, fruit en kaas is er nu bijvoorbeeld ook een bakker met heerlijk brood, taart en koek en een kraam met zuivelproducten.

Goed voedselklimaat

Metaal Kathedraal is sinds 2011 de Utrechtse ecologische culturele broedplaats waar de lokale historie en ecologische toekomst kan worden ervaren. Een praktijkmuseum vol handvatten om lichaam en geest te voeden en zodoende in samenspraak met moeder natuur de wereld een betere plek te maken. Een biomarkt met educatieve programmering is onlosmakelijk verbonden aan deze missie. Het landgoed rondom de aloude kerk is rijk gevuld met eetbare gewassen, heeft een medicinale tuin en grenst aan de nieuwe woonwijk Rijnvliet. In deze kersverse woonwijk wordt, naar initiatief van Metaal Kathedraal en omwonenden, een integraal voedselbos van 15 hectare aangelegd. Dit maakt Metaal Kathedraal de uitgelezen plek voor een biomarkt.

Met het huisvesten van de Bio Markt geeft Metaal Kathedraal gehoor aan de behoefte van inwoners van Leidsche Rijn om lokaal en eerlijk geteeld biologisch voedsel te kopen in de directe omgeving. De ondernemers van de Bio Markt leveren naast overheerlijk voedsel ook een bijdrage aan een goed voedselklimaat voor de wijk en de stad. Een markt met een verhaal waar kennis wordt gedeeld over eten en goede voeding.

Duurzame ondernemers Bio Markt in het zonnetje

Naast een hoop enthousiaste bezoekers aan de markt waren er ook de aanwezige marktpartijen erg enthousiast. Zij hebben van de inwoners van Leidsche Rijn genoten en noemden de Bio Markt een van de leukste plekken om te staan; kleinschalig en met een vriendelijk en toegankelijk publiek.

Graag zetten wij de duurzame groene ondernemers van 6 mei nog even extra in het digitale zonnetje!

 • Boerderij Zonnehoeve – meerdere kramen met verse (rauwe) melk, karnemelk, groente, fruit en eieren
 • Bakkerij Het Zonnelied – karakteristiek en ambachtelijk brood
 • De Mengelmoestuin – jam, gelei, azijn en siroop van eigen oogst, moes- en tuinkruidenplanten en streekproducten
 • De Groentenakker – kleine tuinderij uit Odijk – meer dan 50 soorten groenten op biologische wijze smaakvol geteeld
 • De kleine kookfabriek – heerlijke Vegan alternatieven voor op brood of bij de warme maaltijd
 • Willem&Drees / BeeBox – Festue Eboigbe laat mensen genieten van eten van een gezonde keten
 • Rio de Bio – buurtwinkel uit Utrecht met een uitgebreid assortiment met lokale producten
 • Zoet en Zuiver Puur Ambachtelijke Taarten
 • Bloem in beeld – lokaal geteelde biologische bloemen
 • VOKO Utrecht – Utrechts voedselcollectief
 • Kwekerij Bijenkans – BIO tuinplanten
 • Gezond Energiek en Natuurlijk – natuurlijke producten op basis van Aloë Vera
 • Vandebron – eerlijk energiegebruik
 • Mevrouw Lampenkap – brocante en vintage lampenkappen
 • De Kaarsenfabrique – by Brique. – duurzame gerecyclede dompelkaarsen

De volgende Bio Markt met aanvullend educatief, cultureel en vooral leuk programma is zondag 3 juni. Volg het evenement op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Foto in header door @kimpoldner / Instagram

Korte video door ‘De Mengelmoestuin’ bij de opening van de markt.

Wat een verrukkelijk weer! Kom gezellig langs! Shoppen op de Bio Markt en genieten op ons terras 🔆❤️Filmpje vanmorgen gemaakt door De Mengelmoestuin

Geplaatst door Metaal Kathedraal op zondag 6 mei 2018

5 gedachten over “Vernieuwde Bio Markt Leidsche Rijn druk bezocht”

 1. De opdringerige leveranciers van groene stroom op de markt noem ik geen “kleine ondernemers” – afknapper.

  1. Dank voor je reactie Willem. We vinden het vervelend te horen dat je Vandebron als opdringerig hebt ervaren en we zullen je feedback aan hen doorgeven. Dat is niet de werkwijze van Metaal Kathedraal. Ik begrijp je opmerking over ‘de kleine ondernemer’ en hoewel je Vandebron daar wellicht niet direct onder zou scharen, zijn ze dat wel in vergelijking met de grote energiereuzen. Zij stellen de afnemer in staat om hun energie rechtstreeks bij een duurzame lokale energiebron naar keuze in te kopen. In plaats van een groot percentage van hun winst af te staan aan grote energiebedrijven, kunnen deze lokale energiebronnen met hun windmolen, zonnepanelen of biovergister de opbrengst nu helemaal zelf houden. Alias de werkwijze van Vandebron. Metaal Kathedraal heeft geen invloed op de werkwijzen van de diverse betrokken partijen en probeert altijd een zo breed mogelijk podium te bieden aan de partijen die proberen de wereld een betere plek te maken. Het is altijd lastig om het iedereen naar de zin te maken en perfect te zijn in deze. We doen ons best. En hopen van harte dat je een fijne dag hebt gehad. Wij gaan dit zeker, zoals gezegd, terugkoppelen aan Vandebron! Fijne avond!

 2. Wij vonden het erg leuk afgelopen zondag! We hebben genoten van de mooie muziek en beelden van de band, van de heerlijke soep, de promo voor de dansvoorstelling en last but not least de kramen met prachtige producten. Heerlijk desembrood gekocht en de kruidenplantjes staan inmiddels in de tuin. Volgende keer weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].