Winkelcentrum VleuterweideV

Petitie verbetering verkeersveiligheid winkelcentrum Vleuterweide

Ondernemers van winkelcentrum Vleuterweide zijn ontevreden over de bereikbaarheid van het winkelcentrum. Ze zijn een petitie gestart omdat ze de oversteekplaatsen bij de busbaan bij parkeerplaats Amadeus (P4) en Voor de Burchten weer opengesteld willen hebben voor verkeer. Met deze petitie hopen zij de gemeente te kunnen overtuigen. Ondertekenen kan tot 31 juli 2018.

Het College van Burgemeesters en Wethouders hebben in 2016 besloten om de verkeersveiligheid rondom de busbaan Vleuterweide te verbeteren. Veranderingen waren onder andere het afsluiten van doorgaand autoverkeer via de Utrechtse Heuvelrug. Dat betekent dat auto’s die vanuit de Noordzijde naar het winkelcentrum willen door de veranderingen moeten omrijden. De kwestie maakte ondernemers ontevreden. Zij hadden becijferd dat ze wel 20 procent van hun omzet konden verliezen doordat klanten met deze veranderingen hun winkel moeilijker kunnen bereiken.


Advertentie:

Nu, ongeveer twee jaar later speelt hetzelfde probleem nog steeds. De gemeente heeft niet geluisterd naar hun noodkreten en daarom proberen ze het opnieuw met een petitie. In de petitie, opgestart door Rick Verkerk, de eigenaar van bakker Verkerk en de voorzitter van ondernemingsvereniging Vleuterweide, samen met de organisatie Winkeliersvereniging Centrum Vleuterweide, laten ze weten wat hun pijnpunten zijn en wat ze graag willen veranderen. Één van de pijnpunten is ‘gehele afsluiting van hun winkels voor bewoners en bezoekers uit de Noordzijde’. Een ander probleem is de afsluiting van de oversteekplaats van de busbaan richting het winkelcentrum. Volgens hen is er daardoor een verhoogde verkeersdruk uit de wijken in de Noordzijde ontstaan. Het laatste pijnpunt, waar volgens de petitie makers verandering in moet komen, is de nu onveilige verkeerssituaties die ontstaan tussen fietsers, voetgangers, bussen en auto’s. Zij verzoeken de gemeente daarom dat ze de oversteekplaatsen bij de busbaan, bij de parkeerplaats Amadeus (P4) en Voor de Burchten weer opengesteld willen hebben voor autoverkeer.

Verkeerswethouder
De verkeerswethouder, van de Utrechtse raad, Lot van Hooijdonk geeft aan dat ze haar best doet, maar dat ze niet iedereen tevreden kan stellen. Als verkeerswethouder moet ze namelijk rekening houden met allerlei groepen belanghebbende, zoals onder andere ook bewoners en scholieren en kan ze niet alleen rekening houden met de ondernemers. Echter toont de petitie aan dat er ook erg veel bewoners veranderingen willen zien in de plannen van de gemeente en dus niet alleen de ondernemers. 3 mei werd de petitie met een berichtje via Twitter aangekondigd. Ongeveer een week later telt de petitie online al meer dan negenhonderd ondertekeningen. De organisatie is blij met de vele ondertekeningen en hoopt hiermee dus opnieuw het probleem bij de gemeente te kunnen aankaarten.

De petitie kan online of via de lijsten in een van hun winkels ondertekend worden.

Geschreven door: Sara Assarrar, Hogeschool Utrecht

39 reacties op “Petitie verbetering verkeersveiligheid winkelcentrum Vleuterweide”

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik kom vanuit Vleuten en deed graag mijn boodschappen op Vleuterweide. Maar vanwege de bereikbaarheid, ik moet nu helemaal omrijden, mijd ik het winkelcentrum steeds vaker. Ook is de verkeerssituatie (kruispunt en oversteekplaats fietsers richting parkeerplaats en parkeerdek AH en Lidl) er volgens mij niet veiliger op geworden.
  Vanuit Vleuten is parkeerterrein aan de kant van Amadeus met de auto prima bereikbaar, maar weer niet handig met een volle boodschappenkar.

 2. Hoe kunnen ze zo’n winkelcentrum nou zo inrichten dat je er amper kan komen, ik mis hem even. Ik kom er dan ook haast niet, jammer Vleuterweide. Laat de gemeente eens naar de winkeliers kijken en luisteren.

 3. Al jaren een drama. Niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook het gebrek aan parkeerplaatsen. Ik kom er om die reden tegenwoordig ook nauwelijks meer. Ik rij liever even naar Terweijde. Ik vrees het ergste voor dit winkelcentrum als volgende week ook Leidsche Rijn Centrum geopend wordt.

 4. Of je komt gewoon op de fiets.
  Moet je natuurlijk wel uitkijken voor die idiote leidscherijn auto verkeers hufters.

 5. Hoe krijg je het voor elkaar om dit te vliken . levens gevaarlijk deze ( verbetering ) en enden om rijden nog meer woningen die er last van hebben . het is schandalig 👎👎👎👎👎👎

 6. Ze kunnen die busbaan beter voor auto’s maken (met stoplichten bij oversteekplaatsen voor de veiligheid) en dan de bus buiten het centrum om met haltes waardoor winkelcentrum bereikbaar is..

 7. De busbaan moet gewoon weg! Het domineert de hele woonwijk van woongenot en bereikbaarheid. Burgers moeten kilometers omrijden om of bij de dierenarts of bij de AH parking te komen! Waanzin! Als de bus nu topdrukte kende maar ook dat is niet het geval! Ik zeg busvervoer aan de rand van de wijk. Het kan niet zo zijn dat de leefbaarheid van burgers en bereikbaarheid van je eigen huis en winkels ondergeschikt zijn aan een buslijn????? 👎🏻 Het is 2018!

 8. Geheel mee eens. Sterker nog; waarom wordt die busbaan niet gewoon opengesteld voor autoverkeer vanuit het Noorden, dan hoeft men ook niet meer langs de huizen aan de Utrechtse heuvelrug.

 9. Deze petitie gaat alleen over het weer openstellen van de oversteken. Heeft niks met veiligheid te maken. Alleen met toegankelijkheid winkels. Daarom teken ik niet. Zijn veel betere oplossingen. Zie de reacties hier.

 10. Dat is dicht voor het sluipverkeer….. wat een gezeur zeg. Waar hebben we het over, 500 meter met de auto om 🤔 pak de fiets en de gene met de auto, we kunnen niet allemaal voor de deur van de AH

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.