potloden_kleuren_tekenen_kleuren_creatief

Blog: Kleur bekennen

Utrecht heeft gestemd. Vleuten- De Meern ook.  We zijn hier iets rechtser -wat dat ook moge betekenen- dan de rest van Utrecht. Onze wijk is de enige Utrechtse wijk waar de VVD de grootste partij is; in alle stemdistricten alhier kwamen zij als koning uit de bus. Wij zijn de rechtse, westelijke flank van Groenlinks.

Mijn eigen mening? In mijn stemhokje is hij belangrijk maar in mijn werkgebied, en dat is Vleuten- De Meern, niet. Als sociaal makelaar ben ik betrokken maar politiek kleurloos. PVV’ers zijn mij net zo lief als Groenlinksers.  Alhoewel de vorige zin mijn persoonlijke voorkeur blootgeeft, valt die neutrale rol mij niet zwaar.

Met gezond pragmatisme stap ik tussen alle politieke voorkeuren door en sta open voor iedere bewoner(sgroep) die een initiatief wil nemen om een gezamenlijk probleem aan te pakken of een mooi idee heeft om de buurt nog leefbaarder/gelukkiger te maken. Dat is een dankbare en ondernemende rol.

De afgelopen 10 jaar waren magere jaren voor de werkgelegenheid. Vanaf 2008 merkten wij dat veel mensen boven de 50 langere tijd zonder werk kwamen te zitten. Veel -o.a. ex-bank werknemers!- wilden graag aan de slag als vrijwilliger in de buurt; bij de informatiebalie in de Cultuurcampus, de diensten voor ouderen, de plusbus, communicatiewerkgroepen en  de buurtcentra. Ondernemende mensen die graag aan de slag wilden in en voor de buurt. Soms gedreven om hun curriculum vitae levend te houden, soms om een nuttige rol te blijven houden, of omdat het gewoon gezellig en leuk is.

Gelukkig trekt de economie aan. De VVD prevaleert. De keerzijde is (maar we blijven applaudisseren) dat de ene na de andere in de buurt actieve bewoner weer een baan vindt. Een voorbeeld: van de 11 baliemedewerkers die vorig jaar de informatiebalie op de cultuurcampus bemensten hebben er inmiddels zes een mooie baan gevonden.

De vrijwillige werkkracht is nog steeds nodig. Natuurlijk zijn er in Vleuten- De Meern mensen die naast hun werk actief in de buurt willen blijven. Echter, het typische Vinex-gezin heeft bijna drie kinderen en 2 werkende ouders en dus moeite om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Het zijn vooral de vitale ouderen die de meeste werkkracht leveren. Maar ook die groep maakt haar keuzes. Zojuist vroeg een mevrouw van 67 mij of ik vrijwilligerswerk wist voor haar op de dinsdagen; de andere weekdagen is ze te druk met haar kleinkinderen en met sporten. Natuurlijk verwees ik haar naar het vrijwilligersmatchpunt VDM van de Vrijwilligerscentrale Utrecht; iedere woensdag van 14.00u-16.00u op het informatieplein. Maar de spoeling wordt dunner.

Zo af en toe is het goed om het  roer om te gooien. We moeten op een slimme manier omgaan met de werkkracht die we hebben. Er is een enorm potentieel in Vleuten-De Meern. Het aantal jeugdigen tussen de 12-25 jaar groeit de komende jaren explosief. Is het mogelijk om via slimme samenwerking en goede stimuleringsregelingen, dit potentieel te benutten?

Dat vraagt om een daadkrachtige politiek die eigenaarschap durft te geven aan jeugdigen en ondersteunende organisaties ruimte geeft om met de jongeren aan de slag te gaan. Progressie!

VVD,  laat Leidsche Rijn niet links liggen! liggen!

Geschreven door: Alfred van Putten, sociaal makelaar van Welzaam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].