Frederieke-en-Lysanna-van-biodanza

Bewoner in beeld: Frederieke en Lysanna van Biodanza

“We dansen met onszelf, met elkaar, met de kosmos. Daarna gaat iedereen weer verder met zijn eigen leven. Maar dat gevoel van verbinding met jezelf en anderen blijft. Het gevoel van blijdschap, rust, licht voelen: dat gevoel blijft de hele dag,” vertelt Frederieke Maas Geestenarus over biodanza, dat ook wel ‘de dans van het leven’ wordt genoemd. Na jaren zelf gedanst te hebben, heeft ze de 3-jarige opleiding tot biodanza-docent gevolgd. Samen met haar collega en vriendin Lysanna Bruijns geeft ze op de vrijdagochtend biodanzales in Leidsche Rijn.

Lysanna vertelt over haar eerste ervaring met biodanza. “Ik zat des tijds in een hele onrustige periode waarin ik ziek was. Na mijn herstel was ik op zoek naar een manier om dichterbij mijzelf te blijven. Toen stuitte ik per toeval op een flyer van biodanza. Ik besloot gewoon eens te gaan.” En, dat is maar goed ook. Want Lysanna staat nu veel positiever in het leven. “De eerste les vond ik meteen al fijn. Bij het dansen gebeurde iets magisch op een heel diep niveau,” vertelt ze. “Na verloop van tijd ontdekte ik weer wat ik leuk vond. Ik genoot weer van mijn leven, kreeg weer zelfvertrouwen, zo gaf ik mijn mening en liet ik niet meer over me heen lopen. Ook stapte ik sneller op mensen af, en zag ik de schoonheid in andere mensen.”

Dat biodanza zorgt voor innerlijke rust en geluk, blijkt niet alleen uit de ervaringen van Frederieke en Lysanna. Onder meer uit Engels onderzoek dat gepubliceerd werd het blad Psychology of Health, kwamen dergelijke resultaten. In het onderzoek werden 235 mensen opgedeeld in één groep die biodanzales kreeg, en een placebogroepen. De placebogroepen dansten niet volgens de biodanza-methode. Na negen maanden bleek dat de groep die biodanza had gedanst over het algemeen meer blijdschap voelde, minder stress ervaarde en hun emoties beter wisten te uiten. De placebogroepen hadden deze resultaten niet.

De muziek die bij biodanza wordt gekozen, is niet willekeurig. Volgens de theorie van biodanza communiceert de muziek met het onderbewuste. De emoties die loskomen van de muziek worden meteen door het lichaam gevoeld, en er wordt niet eerst over nagedacht.. Frederieke vertelt: “We zijn altijd maar druk bezig en aan het praten met elkaar. Als we alleen zijn, praten we via sociale media. En zolang je blijft praten, zit je in je hoofd. Tijdens biodanza spreken we niet, maar communiceren we met gevoel.” Over de les vertelt ze: “Het is een dans/beweegvorm. Het is een sport, en het gaat ook om ontspanning. Er zit een systeem in de les. Zo is het eerste deel actief, en het laatste deel passief. Bij biodanza werk je op een fijne zachte manier aan je conditie en aan je persoonlijke ontwikkeling.”

Ook Frederieke ondervond veel rust toen zij met biodanza begon. “Ik zat in een soort sleur. Op aanraden van iemand begon ik aan biodanza. Eerst dacht ik: dansen? Niets voor mij! Vroeger vond ik dansen in de discotheek ook niet veel aan. Maar tegen al mijn verwachtingen in begon ik me steeds lekkerder te voelen. Ik heb een paar belangrijke beslissingen gemaakt in mijn leven, die ik voor biodanza nooit durfde te maken.” Lysanna herkent zich hierin: “Dat had ik ook! Ik ben een nieuwe opleiding gaan volgen. Als de wekker ’s ochtends gaat, denk ik ‘yes weer een dag!’, vroeger dacht ik: ik wil nog niet opstaan… Mijn kijk op het leven is veel positiever geworden.”

Maar wat nou als je niet kunt dansen? “Iedereen kan dansen, elke beweging is een dans” antwoordt Frederieke. “Overal kun je een dans in zien. Samen wandelen of samen een kop thee drinken is ook een dans. Bij biodanza gaat het niet om mooie danspasjes. Bij biodanza uit je je gevoel met dans. Sommigen dansen heel enthousiast, anderen dansen heel rustig. Het maakt niet uit.” Lysanna vult haar aan: “Ja, het maakt niet uit hoe je beweegt. Niemand beoordeelt elkaar ook, dat is zo fijn. Iedereen mag zichzelf zijn. En iedereen mág er zijn.”

Enthousiast geworden? Kom op vrijdagochtend zelf ervaren wat de dans doet. Adres: Cesartherapie (Lester Youngpad 2) Voor meer informatie/aanmelden. Frederieke (06 36060560) / Lysanna (06 14450608) www.dansmetaandacht.nl

Geschreven door: Varja Dijksterhuis

LEES HIER ALLE BEWONER IN BEELD ARTIKELEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.