Er-waren-eens-vier-mooie-witte-zwanen

Er waren eens vier mooie witte zwanen

Twee vrouwtjes en twee mannetjes leefden als gelukkige buren in elkaars nabijheid en bouwden er per paar hun nesten.

Er werden eieren gelegd door de ijverige vrouwtjes zwanen. Negen in het ene en zes in het andere nest. Door onderlinge twist zijn de paartjes uit elkaar gedreven, maar de inmiddels uit de eieren gekomen kuikens, vijftien dus in totaal, konden hier ook niets aan doen en zagen hoe door de onderlinge vijandschap het ene zwanenpaar steeds verder verdreven werd door het andere paar. De kuikens konden het allemaal niet zo goed volgen en kozen eieren voor hun geld.

Aangespoord door haar moedergevoelens heeft één van de dames nu alle vijftien kuikens onder haar hoede en haar vleugels, en ze lijkt er bijzonder mee in haar schik.

een-van-de-verdreven-zwanen
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Vanaf een grote afstand staat één van de verdreven zwanen de boel nu en dan gade te slaan. Zijn of haar partner is in geen velden of wegen meer te zien. Trouw als zwanen zijn zal hij of zij misschien wel weer opduiken en zich bij de in de steek gelaten man of vrouw voegen.
Vier mooie witte zwanen waren er. Vijftien eieren werden er gelegd en nu zit één moederzwaan met een kroost van vijftien jongen. Nog in grijs gehuld want het zal nog een hele poos duren voor ook zij zich kunnen kleden in een prachtig wit verenkleed.

zwaan_met_jonkies
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Een buurtbewoner laat ons op onze Facebookpagina het volgende weten:

Het gevecht heeft zich onder mijn balkon afgespeeld dat heeft een hele nacht en dag geduurd, we zijn er met diverse buurtbewoners druk mee geweest t was echt een strijd van leven en dood. Ook mensen van de dierenambulance zijn er nog bij geweest. Gelukkig is t allemaal goed gekomen en zijn de 6 jongen geaccepteerd door de ouders van 9.. nu 15 dus.
Het is echt een prachtig gezicht onder ons balkon nu.

22 gedachten over “Er waren eens vier mooie witte zwanen”

  1. Is dit op de jazzsingel? want er zijn me een paar zwanen tegen elkaar lelijk aan het doen hihi en de jonkies er achteraan ☺️

  2. Het gevecht heeft zich onder mijn balkon afgespeeld dat heeft een hele nacht en dag geduurd, we zijn er met diverse buurtbewoners druk mee geweest t was echt een strijd van leven en dood. Ook mensen van de dierenambulance zijn er nog bij geweest. Gelukkig is t allemaal goed gekomen en zijn de 6 jongen geaccepteerd door de ouders van 9.. nu 15 dus.
    Het is echt een prachtig gezicht onder ons balkon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.