fietsparkeer_probleem_leidsche_rijn_centrum

Blog: Fietsen parkeer problematiek in Leidsche Rijn Centrum

Dat diverse winkelcentra al sinds de opening ervan geteisterd worden door ‘wild’ geparkeerde fietsen lijkt meer regel dan uitzondering.

Ook in het gloednieuwe winkelgebied van Leidsche Rijn Centrum struikel je over de in het wilde weg geparkeerde tweewielers en dat terwijl een fietsenstalling met meer dan voldoende capaciteit voorhanden is.

De JUMBO Foodmarkt lijkt zo’n beetje de kroon te spannen op dat gebied. Het enorme winkelpand biedt voor ieder wat wils en het publiek van uiteenlopende pluimage etaleert zich kennelijk graag door de fiets zo dichtbij mogelijk te zetten op het Brusselplein. Fietsen met een kinderzitje voorop, of achterop en in enkele gevalle beide. Er zijn er met een boodschappenkrat en/of met fietstassen.

Fietsen staan er op het plein geparkeerd, te kust en te keur, al dan niet elektrisch aangedreven.

In de warboel van nonchalant voor de JUMBO gestalde fietsen kom ik iemand tegen die volslagen in ontredderde toestand de zijne eruit probeert te zoeken. De paniek is in zijn ogen te lezen als hij nogmaals de rijen fietsen langsloopt in de hoop zijn eigen stalen ros te ontwaren.

Dat hij zijn fiets naast een voor hem opvallend exemplaar neerzette lijkt hem nu niets te helpen. Wellicht is de berijder van zijn buurfiets allang weer de wijde wereld tegemoet gegaan, blij dat de dagelijkse boodschappen gedaan zijn. Misschien was de eigenaar van deze fiets ook wel desolaat op zoek geweest naar zijn rijwiel, veronderstelt dat het een man is gezien het feit dat het een herenfiets betrof, maar in deze gender neutrale tijd wil ik daarover verder geen uitspraak doen en vooral geen enkele discussie uitlokken.

Zou hij zich ook hebben opgetrokken aan de herinnering aan de fiets die naast de zijne stond? Het zou toch wat zijn als ze elkaar dadelijk tegen het lijf lopen! Beide op zoek naar de fiets van de ander! Vooralsnog is in de massa van de wild gestalde fietsen geen glimp te ontdekken van de fietsen.
In een fietsen-parkeerkelder mag het dan wel overzichtelijker zijn en staan de tweewielers in een bepaalde logische opstelling, ook dat is geen garantie voor het vlot terugvinden ervan. Mits je natuurlijk een geheugen als een olifant hebt of gewoon goed je weg kan vinden tussen de fietsenrekken door. Mij gaat het in ieder geval niet altijd even goed af. Mijn weg vinden in een voor mij eindeloos lijkende ruimte waarin ik ogenschijnlijk doelloos kan ronddolen, maar er nooit echt mijn weg zal vinden, laat staan mijn fiets.

Maar ‘m dan maar lukraak op het plein knallen? Nee, dat is wel heel erg tegen mijn natuur in en zal ik ook zeker niet doen. Ik wil niet roomser dan de paus zijn en al helemaal niet de moraalridder gaan uithangen, maar mijn ergernis aan deze fiets problematiek wil ik ook niet onder stoelen of banken steken! Het kan geenszins de bedoeling van de ontwerpers van het Leidsche Rijn Centrum zijn geweest dat er tientallen fietsen binnen de grenzen van het winkelgebied geplaatst gaan worden. Anders waren er wel fietsenrekken geplaatst en had men zich de moeite, en het geld, kunnen besparen om een overdekte stalling in het plan op te nemen.

Of er zal worden toegezien op het beleid om de geboden parkeergelegenheid te gebruiken en geen fietsen voor de winkels en horeca gelegenheden te plaatsen is momenteel meer hoop dan wetenschap, maar ondenkbaar is het niet dat in de (nabije?) toekomst wetshandhavers zich het probleem zullen aantrekken en hierop actie zullen ondernemen. Wanneer er voldoende wegwijzers naar de fietsenparkeerruimte zullen zijn in het centrum zal ook dat excuus daarmee uit handen zijn geslagen en kan men zich niet langer verschuilen achter de opmerking dat de parkeerruimte onvindbaar zou zijn.

Foto en tekst: Hans Peter van Rietschoten

6 gedachten over “Blog: Fietsen parkeer problematiek in Leidsche Rijn Centrum”

  1. Hm met de auto is het ook een ramp, mijn ouders wonen aan de overkant, als je daar op visite wil, dan kan je 12 rondjes rijden om een parkeerplek te vinden, en uiteindelijk parkeer je 4/5 straten verderop of in de jumbo garage!bewoners zetten (ondanks dat ze een eigen parkeerplaats hebben) hun auto in de straat!ook onnodig, snap dat de drukte van winkelend publiek soms vervelend is, maar er zijn ook gewoon mensen die op visite komen🙄mijn fiets is laatst daar ook gewoon opgetild en weggezet tegen een boom aan, snap dat zo’n moederfiets een gevaarte is 😂 maar men moet wel van elkaars spullen afblijven…maar goed…verder is het fijn dat er wat winkels zijn 🤗😜

  2. Vast net zo doordacht als de aanrijroute naar Vleuterweide 😂. Natuurlijk zet je je moederfiets niet in een ondergrondse stalling; probeer dat maar eens met peuter én boodschappentassen. #naief #werkelijkewereld

  3. Bart de vries

    Als je met je boodschappen de Jumbo uitkomt moet je bijna de bus nemen naar die onveilige fietsenstalling. Dat moet veel centraler. Het is ook maar een niet bezet winkelpand, en die zijn er wel meer. Bewaking erbij maakt het wel aantrekkelijk.

  4. Er was een bewaakte fietsenstalling beloofd. Maar niets van dat alles. Ik trof deze week een volledig lege ruimte aan. Zelfs de fietsenrekken waren weer weggehaald. Er stonden een paar verdwaalde fietsen. Heb echt getwijfeld of ik daar mijn fiets wel wou stallen. Geen bewaking, geen fietsenrek en niets waaraan je je ketting kan vastmaken. Ook geen “sociaal” toezicht want op een erg afgelegen plekje gesitueerd. Dit zal echt beter moeten als je mensen wilt motiveren hun fiets in de stalling te zetten.

  5. “fietsparkeerproblematiek” is een contradictio in terminis. Op de fiets ergens naartoe gaan is altijd beter dan met de auto. Voor het milieu, voor de volksgezondheid, en voor je eigen portemonnee. Overal en iedereen maar met de auto is veel te vanzelfsprekend. Stel je voor dat al die “foutgeparkeerde” fietsen auto’s zouden zijn. Op de plek van een auto kunnen wel tien fietsen staan, maar men kiest wel voor het aanleggen van autoparkeerplaatsen/garages, maar over fietsen klaagt men.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.