buurtrijk

Blog: Leven in je buurt als een theaterspel

Weet je, het leven is een samenspel van omstandigheden, gedachten, waarnemingen, interacties enz. Een spel waarin we zelf centraal staan in relatie tot andere mensen in de eigen omgeving. Die omgeving heeft enige invloed op hoe je je voelt, wat je erbij denkt en hoe je je gedraagt. Dit spel met je omgeving draagt bij aan je eigen welzijn in zowel positieve als negatieve zin. Een omgeving kan zijn je familie, je vrienden, je kennissen en zeker niet onbelangrijk je buren of buurtgenoten.

Contact met buurtgenoten, daar gaat het mij nu om. We vergeten nog weleens wat voor invloed de omgang met onze buren/buurtgenoten heeft in ons leven. Want in hoeverre heb je contact met je buurtgenoten? En hoe goed is dit contact? Hoeveel mensen ken je uit je buurt en waar is de relatie met hen op gebaseerd? Vragen die je helpen inzicht te krijgen in welke invloed buurtgenoten op je kunnen hebben. Verder zijn deze vragen ook niet weg te denken als je toch eenmaal op dreef bent: Voel ik me geaccepteerd? Voel ik me gezien en gehoord? Voel ik dat ik erbij hoor? Voel ik dat ik mee kan en mag doen met anderen in de wijk? Kortom: vragen die je helpen bepalen of je je er echt thuis voelt of dat er nog werk aan de winkel is. Als er werk aan de winkel is, hoe komt dat dan? Waar ligt het aan? Vorig jaar vroegen we in het kader van project BuurtRijk ruim 100 bewoners met diverse achtergronden naar hun thuisgevoel in de wijk en of zij graag in contact zouden willen komen met andere buurtgenoten. Zij antwoorden bovengemiddeld dat ze dat leuk zouden vinden om meer te hebben. Dat zegt iets…

Terug naar ons samenspel… In Vleuten – De Meern ben jij als bewoner een van de acteurs die het schouwspel speelt in de wijk. Je bent een van de schakels in de wijk, een bijzondere krachtspeler dus. Niet alleen betekenen buurtgenoten iets voor jou, jij betekent ook iets voor hen. Wat dat is, laat dat nou persoonlijk zijn. Van een helpende hand tot een luisterend oor. Misschien ben jij wel die buurvrouw die graag iets lekkers bakt voor haar buren of misschien ben jij wel die buurman die graag tuinadvies geeft. Even waardevol en tekenend voor je thuisgevoel in de wijk.

Binnen BuurtRijk doe ik als sociaal makelaar ook mee in dat schouwspel. Zie mij als een van de schakels in de wijk die graag mensen samenbrengt die (op enige wijze) samen willen zijn, maar waar het niet vanzelf(sprekend) loopt. Mijn missie is om de aandacht en eigenheid te schenken aan diversiteit onder de wijkbewoners. In het bijzonder maak ik me sterk voor bewoners uit Vleuten – De Meern die vanwege hun culturele -en of geloofsachtergrond, beperking, seksuele voorkeur of leeftijd niet volledig thuis voelen in deze wijk. Ik vind het interessant om te kijken naar wat de verschillende mensen in de wijk bindt: eten, veiligheid, een goede buur zijn/hebben, positiviteit, enz. Ik help hen mee door dit te faciliteren. En soms organiseer je iets, zoals dan ook echte theater: Wijktheater BuurtRijk.

Wijktheater BuurtRijk
Wijktheater BuurtRijk is een voorstelling die bedacht is door een groepje bewoners uit Vleuten – De Meern. Zij geven er invulling aan en worden daarin begeleid door STUT Theater. Dit groepje bewoners krijgen 10 gratis theaterworkshops in de eigen buurt om zo een voorstelling neer te zetten die hun thuisgevoel in de wijk op eigen wijze laat zien. Ervaring is niet vereist, enkel je eigen enthousiasme.

Wil jij meedoen met Wijktheater BuurtRijk, maar nog niet zeker of het wel wat voor je is? Kom naar de introductie / open les om te theater spelen te ervaren: donderdag 21 juni van 10.00 – 11.30 uur in Buurtcentrum de Pijler, Bovenpolder 80, De Meern. Opgeven bij sociaal makelaar Nadoua Dahmane, nadouadahmane@welzaamutrecht.nl of via deze aanmeldlink.

Nadoua Dahmane

Bezoek ook de Welzaam pagina op Regio Leidsche Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.