Natuurwandeling_foto-hans-peter-van-rietschoten1

Natuurwandeling in het Maximapark “Gewoon is ook bijzonder”

Onder de bezielende aanvoering van plantenkenner Frans Coolen trok zaterdagmorgen een stoet van circa vijfendertig wandelaars door het Máximapark. Frans weet als geen ander te enthousiasmeren en deelt zijn bevlogenheid voor al wat groeit en bloeit in het algemeen, maar voor dat wat welig tiert in het Máximapark in het bijzonder met zijn toehoorders.

Natuurwandeling_foto-hans-peter-van-rietschoten2
Foto:Hans Peter van Rietschoten

Meermaals wordt haltgehouden bij weer een markante plek in het park waar nu eens de ‘Veen Ooievaarsbek’ en op een andere plek bijvoorbeeld de ‘Grote Ratelaar’ groeit en bloeit. Ook te water is tal van moois te ontdekken. Wat te denken van de prachtige lelies en talrijk voorkomende Watergentiaan?

Natuurwandeling_foto-hans-peter-van-rietschoten3
Foto:Hans Peter van Rietschoten

Dat het park ruim driehonderd soorten planten herbergt is een leuk weetje. Dat Heermoes nogal opdringerig van aard is en om een plek in het driehonderd hectare metende Máximapark wedijvert met de almaar oprukkende Rubus (bosbraam)wordt gedoogd. Nu en dan wordt de strijd aangegaan met de jonge Rubus. Waar deze de kop opsteekt dreigen andere plantensoorten het onderspit te delven. Noch Rubus noch Heermoes hebben tot nu de Honingklaver eronder weten te krijgen. Deze insectentrekker is van grote waarde voor onder andere bijenvolken, die zich maar wat graag tegoed doen aan dat wat de plant te bieden heeft. De lange trossen bloemen zijn een paradijs voor velen en een lust voor het menselijk oog.

Natuurwandeling_foto-hans-peter-van-rietschoten4
Foto:Hans Peter van Rietschoten

Frans Coolen toonde zich na de wandeling meer dan tevreden en sprak de hoop uit ook volgend jaar met net zo’n groep (aankomende) enthousiastelingen op pad te gaan. Een natuurwandeling als deze is zondermeer een aanrader. Je bent heerlijk buiten en steekt er nog iets van op ook!

Natuurwandeling_foto-hans-peter-van-rietschoten5
Foto:Hans Peter van Rietschoten

Tekst en foto’s Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.