bus28 -lijn28 - openbaar vervoer - ov

Lijn 28 verovert titel “drukste bus”

Waar eerst nog de ‘Uithoflijnen’ in Utrecht streden om de dubieuze eer de drukste buslijn van de provincie te worden is nu uit een studie, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, gebleken dat bus 28 er met die titel vandoor mag gaan. Met circa vijf miljoen reizigers per jaar troeft deze buslijn beide andere lijnen af. Wel laat wethouder Lot van Hooijdonk van Mobiliteit aantekenen dat de betrouwbaarheid van het reistijdenschema van deze buslijn te wensen overlaat: “Voor de reiziger betekent dit bijvoorbeeld dat hij van tevoren niet weet of hij om 08.00 of 08.05 aankomt op Utrecht Centraal. Dit is cruciaal voor het wel of niet halen van de overstap op bijvoorbeeld de trein.”
Hiertoe zou in de dienstregeling iets meer ruimte kunnen worden opgenomen, hoewel meer dan eens voorkomt dat er twee en een enkele maal zelfs drie (al dan niet extra lange) bussen achter elkaar, in een tijdbestek van soms nog geen minuut, de haltes aandoen.

Bushalte Leidsche Rijn Centrum
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Volgens de onderzoekers is de grootste belasting door de drukke buslijn vooral te merken in het stedelijk gebied waar het oponthoud aan de haltes het langst duurt. In bijvoorbeeld het stationsgebied is het al druk en als de bus lange tijd aan de halte moet wachten vanwege de vele in- en uitstappende reizigers komt dat de doorstroming van het busverkeer zeker niet ten goede.


Advertentie:

De vrije busbaan die is aangelegd biedt natuurlijk bij uitstek de mogelijkheid snel van A naar B te komen, ware het niet dat ook op de veilig gewaande busbaan soms ernstige ongevallen plaatshebben. Automobilisten die al dan niet per ongeluk op de busbaan zijn terechtgekomen of menen er gemakkelijk te kunnen keren brengen het busverkeer weleens in gevaar. Al meerdere malen zijn er op die manier ernstige ongevallen ontstaan. Ook door onachtzaamheid van publiek zijn er ongelukken gebeurd. De beveiliging van de oversteekplaatsen van de busbaan laat hier en daar wel iets te wensen over, hetgeen door de gemeente wordt onderkent en waar zeker de aandacht naar uitgaat.

Ongelukken op de busbaan hebben relatief vaak een ernstige afloop doordat bussen groot en zwaar zijn. Het totale aantal ongevallen rond de busbaan in vergelijking met andere delen van de stad Utrecht is niet opvallend hoog”, laat de wethouder weten.

Bekijk hieronder een video van een remtest op de busbaan in Parkwijk:

Of bus 28 in de nabije toekomst de titel ‘drukste bus van de provincie’ prolongeert valt nog te bezien. Misschien komen betrokken partijen er ooit eens een keer uit en wordt er een afdoende oplossing gevonden om de drukte het hoofd te bieden. Misschien dan toch maar de sneltram ook naar Leidsche Rijn laten rijden? Dit uiterst kostbare project zal zeker heel wat voeten in de aarde hebben, mocht het ooit aan het College worden gepresenteerd. Tot die tijd dus maar ‘vechten’ voor een plekje in de bus of toch maar iets vaker de fiets nemen?

Bron: DUIC

Lees alles over de busbaan in Vleuterweide

29 reacties op “Lijn 28 verovert titel “drukste bus””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.