starten_van_het_gemaal_de_aanvoerder

Video: Gemaal De Aanvoerder start met het pompen van zoet water naar het westen

De Aanvoerder aan het werk gezet.

Ongeveer dertig belangstellenden waren dinsdagmiddag rond de klok van twee uur getuige van een moment dat historisch is te noemen. Met een druk op de knop die gemaal De Aanvoerder in werking moest stellen, gelegen aan de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal en de Leidsche Rijn, verrichtten Michèle Blom, Directeur Generaal van Rijkswaterstaat en Loco Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Sjaak Langeslag samen met de Dijkgraaf van De Stichtse Rijnlanden Patrick Poelmann een handeling die kan worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Het moment zal kunnen worden toegevoegd aan de voorgaande inwerking stellingen van het gemaal dat ervoor moet zorgen dat de Leidsche Rijn het westen van Nederland van voldoende zoet water kan voorzien.


Advertentie:

Abonneer je op ons YouTube kanaal!

Door de aanhoudende droogte is er een nijpend tekort aan zoet water. De Leidsche Rijn is een belangrijk aanvoer kanaal van zoet water voor west Nederland. Weliswaar stroomt door de Nieuwe Waterweg ook water naar dit gebied, maar dat is brak water dus niet bruikbaar voor bijvoorbeeld de landbouw. De Aanvoerder zal ook moeten zorgen voor een stijging van het waterpeil in de Leidsche Rijn met circa vijftig centimeter. Gedurende het inlaten van het zoete water is scheepvaart er verboden en zwemmers worden nadrukkelijk gewaarschuwd voor verraderlijke stromingen.

Hoelang de stremming aanhoudt kon het drietal niet laten weten. Een en ander is ook zeker afhankelijk van regenval waar nagenoeg iedereen naar smacht. Wanneer er voldoende hemelwater zorgt voor verse aanvoer kan De Aanvoerder weer buiten gebruik worden gesteld. Of dat met net zo’n ceremonieel gebaar gepaard zal gaan zullen we moeten afwachten. Feit is dat De Aanvoerder zijn naam de komende tijd meer dan waar kan maken door voldoende water aan te voeren waarmee meerdere waterlopen kunnen worden voorzien.

Dijkgraaf Poelmann laat aantekenen dat een actie als deze zeer goed is voorbereid. Het inlaten van water uit het Amsterdam-Rijnkanaal in de Leidsche Rijn heeft immers ver strekkende gevolgen voor een niet onaanzienlijk gebied.

De verwachting is dat het in de nabije toekomst veel vaker zal gaan voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op onder andere De Aanvoerder. “Bij voorgaande inwerking stellingen heeft het gemaal zijn dienst meer dan bewezen dus was het niet heel lastig om tot dit besluit te komen” aldus Loco Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Langeslag.

Misschien kan bij een volgende editie Directeur Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom weer haar dienst bewijzen door de heren te assisteren met het bedienen van de rode knop. Of assisteerden de heren juist haar bij deze handeling?
Het geluid van het kolkende water deed heel even denken aan de branding van de zee. Wat miste was het strand en een parasol om tegen de zon beschut te zijn. Evengoed was het een moment om later met trots over te kunnen praten. “Wij waren erbij!”

Bekijk hieronder de video waarin gemaal De Aanvoerder in werking wordt gesteld

Tekst, video en foto’s: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Gemaal De Aanvoerder sluit de deuren – Vaarverbod op Leidsche Rijn
Waterschap spoelt Leidse Rijn door na watervervuiling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.