ellen_bergakker_foto_martijn_sierhuis

Bewoner in beeld: Vrijwillig taaldocent Ellen Bergakker

“we praten over grammatica, maar drinken ook samen koffie of thee”

Vier dagen per week zet Ellen Bergakker zich vrijwillig in voor Stichting Welzaam Vleuten- De Meern en Taal Doet Meer. Ze vindt het niet erg om niet betaald te krijgen. Ellen: “Na mijn burn-out vind ik het belangrijk om toch nuttig bezig te zijn voor de samenleving en ik beleef er ontzettend veel plezier aan.”

Welzaam drijft voornamelijk op vrijwilligers. Dankzij Ellen en nog tientallen andere vrijwilligers kan de stichting blijven functioneren. Het doel van Welzaam is om de buurtbewoners en organisaties van Vleuten-De Meern hechter te maken en met elkaar te verbinden. Ellen vertelt hoe ze bij het team terechtkwam: “Toen ik stopte met werken en mijn kinderen de deur uit waren, wilde ik niet stil en alleen thuis zitten. Daarom zocht ik vrijwilligerswerk dat bij me paste. Ik stuitte via de Vrijwilligerscentrale Utrecht op Welzaam, en ik voelde me direct op mijn gemak. Het werk paste bij me, ik zat hier meteen goed op mijn plek. Ik vind het team ontzettend leuk, iedereen is even gemotiveerd. Het was net alsof ik in een warm bad belandde en het voelt aan als één grote familie daar.”

Als communicatie en pr medewerker op kantoor bij Stichting Welzaam schreef Ellen blogs voor website en krant, maakte flyers, brainstormend met collega’s, ontwierp visitekaartjes, hield alle social media en de website up to date. Vanuit Welzaam kwam ze terecht bij Taal Doet Meer en werd daar vrijwillige taalcoach en voorlezer bij hun Voorlees Express. “Ik geef taallessen aan mensen die beter Nederlands willen leren spreken, lezen en schrijven. Als de cursisten naar de inburgeringscursus moeten gaan van de gemeente of een baan krijgen, stoppen de lessen. De lessen zijn laagdrempelig, leerzaam en gezellig, daarom blijven er mensen komen.”

Voor de cursisten is Taal Doet Meer niet alleen een kans om Nederlands te leren, maar ook een manier om andere mensen te leren kennen. “Sommige immigranten, asielzoekers, vluchtelingen en expats raken geïsoleerd binnen hun leefomgeving. De mannen vinden een baan, leren daardoor snel Nederlands spreken en sluiten vriendschappen. De kinderen gaan naar school en leren daar onze taal, maar de echtgenoten en moeders zijn voornamelijk aan huis gebonden en durven daardoor minder snel sociale contacten aan te gaan. De taallessen zijn heel gezellig, we praten over grammatica, maar drinken ook samen koffie of thee en we praten over alles wat zij zoal meemaken en tegenkomen in hun dagelijks leven. Zo is het leerzaam én leuk.”
Mensen bij elkaar brengen is wat Ellen zo leuk vindt. Vanuit Taal Doet Meer is er afgelopen maand een Taalcafé Vleuten-De Meern geopend, waar zij zich naast het andere vrijwilligerswerk ook op richt. Het Taalcafé is gevestigd in het buurtcentrum De Weide Wereld, en is iedere donderdagochtend van 09:30 tot 11:30 uur open. “In het Taalcafé is iedereen welkom. Buurtbewoners die nieuwe contacten willen maken en tegelijkertijd anderen willen helpen integreren in onze samenleving, maar ook mensen die hun Nederlands willen oefenen door een gesprek aangaan met buurtbewoners of samen een spelletje te spelen zijn van harte welkom. Entree, koffie en thee zijn gratis! De sfeer is gemoedelijk en ongedwongen, zodat iedereen zich er meteen thuis voelt,” vertelt Ellen.

Ellen is blij dat ze op deze manier iets terug kan doen voor de samenleving. “Het werk is zo divers. Ik leer veel over verschillende culturen, de cultuurverschillen en we lachen er veel om met elkaar. De sfeer is zo goed tijdens de taallessen, dat er onder de leerlingen vriendschappen ontstaan. Het is mooi om daar aan bij te dragen.”

Ook interesse in de taallessen van Taal Doet Meer? Opgeven kan via de website taaldoetmeer.nl.

1 gedachte over “Bewoner in beeld: Vrijwillig taaldocent Ellen Bergakker”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven