20-jaar-Leidsche-Rijn-opgeruimd-is-fijn

20 jaar Leidsche Rijn, opgeruimd is fijn. Help je mee?

29 juni was de primeur in Leidsche Rijn en Vleuten De Meern voor het project “20 jaar Leidsche Rijn, opgeruimd is fijn”. Toen werd namelijk “plogging” geïntroduceerd. Plogging is over komen waaien uit Zweden en is een combinatie van joggen én zwerfafval opruimen. Waar komt de term plogging eigenlijk vandaan? ‘Plocka up’ is de Zweedse vertaling voor ‘oprapen’, vandaar dus plogging.

De eerste plogging actie was ook de gelegenheid voor het showen van nieuwe hesjes, die door de Gemeente Utrecht aan de deelnemers aan de acties die Gewenst Eigen Initiatief organiseert, zijn geschonken. Op de voorzijde van de fluorescerend gele hesjes prijkt het GEI logo en de tekst “met een glimlach”. Op de rug staat: Gewenst Eigen Initiatief en de verwijzing naar de website www.g-e-i.nl Herkenbaar dus voor iedereen tijdens een opruim actie.

Geregeld geeft het bezig zijn met zwerfafval opruimen met een grote groep mensen reden voor een gesprek. Halt houdende passanten loven meer dan eens het initiatief. Veelvuldig komt het gesprek op de saamhorigheid die er lijkt te heersen in de gemêleerde groep deelnemers. Steevast komt uit meerdere kelen de leus: “Opruimen doen we voor elkaar en met elkaar!”

De eerstvolgende opruimactie zal zijn op zaterdag 11 augustus wanneer het Berlijnplein en Leidsche Rijn Centrum zullen worden aangepakt. De actie zal starten om 13.00 uur bij Stadsboerderij RoodNoot, naast de parkeerplaats van de bioscoop. Rond 14.00 uur wordt de actie gestopt, dus kom dan gerust langs bij Stadsboerderij RoodNoot om de oogst te bewonderen en maak van de gelegenheid gelijk gebruik om eens kennis te maken met “nieuwe buren” door samen iets te drinken of een ijsje te eten. Gewenst Eigen Initiatief trakteert!

Aanmelden voor de opruim actie: [email protected].

“20 jaar Leidsche Rijn, opgeruimd is fijn” is ook een van de activiteiten die plaatsvinden in het kader van de twintigste verjaardag van Leidsche Rijn dat als thema “Nieuwe Buren” draagt.

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven