de_klimroos2_foto_hans_peter_van_rietschoten

Basisschool de Klimroos stapt naar rechter wegens komst islamitische school

De rechtszaak tegen de komst van islamitische basisschool Al Arqam in het gebouw van openbare basisschool de Klimroos in Leidsche Rijn dient dinsdag 31 juli.

Wethouder Anke Klein van het onlangs aangetreden stadsbestuur, die onder andere financiën, cultuur en onderwijs in haar portefeuille heeft wordt verantwoordelijk gehouden voor het besluit de leegstaande lokalen in het gebouw aan de Eerste Oosterparklaan, waarin basisschool de Klimroos is gevestigd, toe te wijzen aan Al Arqam en zal daarom dinsdag in de Utrechtse rechtbank moeten verschijnen. Het bestuur en de ouders van de leerlingen van De Klimroos en de Stichting Primair Onderwijs Utrecht (SPO Utrecht)voelden zich eind juni behoorlijk overvallen door het raadsbesluit om Al Arqam bij De Klimroos in te laten trekken.

Per 1 augustus zullen zeven lokalen en een speellokaal in het schoolgebouw door het Utrechts College worden gevorderd zodat deze ruimte met ingang van het nieuwe schooljaar, eind augustus, kan dienen als huisvesting voor de islamitische school. Al Arqam heeft sinds enige tijd overigens een positieve aanbeveling op zak die is afgegeven door de Haagse politiek. Hiermee is goedkeuring verleend tot het oprichten van een islamitische basisschool in Leidsche Rijn.

de_klimroos_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Het bestuur van SPO Utrecht onder wiens verantwoordelijkheid De Klimroos valt, wil nu dat de rechter het besluit om de leegstaande lokalen in het gebouw toe te wijzen aan de islamitische basisschool terugdraait hoewel eind juni de teller voor aanmelding van nieuwe leerlingen voor de Islamitische school al opgelopen was tot ruim boven de tweehonderd. De leegstaande lokalen van het pand in de wijk Parkwijk zullen dus voor de volle honderd procent worden benut wanneer ze ter beschikking komen van Al Arqam. SPO Utrecht is echter van mening dat er ingaande schooljaar 2018-2019 teveel kinderen ondergebracht zullen worden op één locatie door ook de islamitische basisschool haar intrek te laten nemen aan de Eerste Oosterparklaan en vindt dat ‘uiterst onwenselijk’. Eerder al zouden er plannen zijn geopperd om uit te kijken naar alternatieve locaties in de wijk, maar daarvan lijkt het niet te zijn gekomen.

De Klimroos zou door de komst van de islamitische school in hetzelfde gebouw mogelijk haar eigen zichtbare identiteit verliezen, meent men bij SPO Utrecht. Hierover laat bestuursvoorzitter Thea Meijer eerder tegenover DUIC weten: ,,Het effect hiervan voor team, ouders en kinderen is daarbij onvoldoende gewogen. Het voortbestaan van De Klimroos is onder druk gezet.”

Nu is natuurlijk de vraag in hoeverre de gang naar de rechter komende dinsdag de hoog oplopende gemoederen tot bedaren kunnen brengen en of per 27 augustus, wanneer het nieuwe schooljaar begint, in het Leidsche Rijnse Parkwijk een Openbare Basisschool onder een dak zal zijn samengebracht met een school voor Islamitisch Basisonderwijs. Ieder met behoud van hun eigen identiteit.

68 gedachten over “Basisschool de Klimroos stapt naar rechter wegens komst islamitische school”

  1. Zeker niet te vergelijken. Waarom allemaal aparte scholen in een land waar we zo graag willen om met elkaar samen te leven. Ik weet namelijk zeker dat er veel moslim gezinnen hun kinderen op een moslim school willen doen en volgens mij willen we één samenleving toch? Samen leren, spelen zodat we als kind al niet beter weten. Al die aparte scholen wat heb je eraan?

   1. Mee eens, daarbij is het concept van religie zo achterhaald dat dit zeker niet mag onderwezen aan kinderen. Leren deze kinderen dan ook dat de aarde plat is? Of dat de wereld om ons heen in 6 dagen is geschapen en dat je op zondag moet rusten?

  2. Het schoolgebouw is wel geschikt voor meerdere scholen. Klimroos is een kleine school. Meer dan de helft van het gebouw staat leeg. Is toch zonde. Wel is het praktischer, als ze een ingang erbij doen. Als er scholen bestaan met Christelijke, Joodse en Hindoeïsme als grondslag. Waarom dan geen Islamitische?? In de Meern opent na de zomervakantie een nieuwe school, terwijl daar al zoveel scholen zijn. Niemand die daar tegen is.

 1. Waar komt die weerstand eigenlijk vandaan? Katholiek- en Protestantse scholen zijn er ook en ik als een Protestantse wil en heb ook mijn kinderen op een Christelijke school. Dus waarom mogen de moslims hun kinderen niet op een Islamitische school hebben? Om dan te zeggen dat we dan appels en peren vergelijken is onzin! Ze krijgen dan ook de ruimte om te dingen te doen voor hun geloof zonder dat de niet moslim ouders daartegen ingaan. Zolang ze op die scholen wat leerstof betreft gelijk lopen als op een niet moslim school, waarom niet?

  1. De school schijnt 2 aparte ingangen te hebben. Dat het gebouw niet geschikt zou zijn, klopt dus niet helemaal.

   Meerdere scholen in 1 gebouw: Eén gebouw voor Buurtcentrum de Jager, Cleophasschool en OBO Spoorzicht. Het kan!

 2. Terecht. Het is al triest genoeg dat nl’se schoolkinderen verplicht moskeeën moeten bezoeken. De islam blijft oprukken, op alle fronten terwijl het haaks staat op onze westerse waarden.

  1. Er zijn genoeg scholen die moslimkinderen verplicht meenemen naar de joodse museum. En verplicht mee laten doen met andere christelijke activiteiten. Waarom hoor ik daar niemand over

  2. Lekker alle scholen openbaar houden en geen enkele religieuze activiteit uitvoeren. Religie doe je maar lekker thuis. Als je eieren wilt zoeken met Pasen doe je het maar lekker in je eigen tuin. Idem voor kerst

  3. Ali Riza Goktekin en wat je zegt, religie beoefenen doe je thuis! Educatie over de verschillende religie is goed om respect op te brengen. Ik ben blij dat mijn kind de moskee, kerk en synagoge heeft mogen bezoeken en aan het geloof te mogen ruiken..

  4. 1 zo’n school?? Dit doen alle scholen. Ik heb gezeten op een openbare basisschool. Als je perse wilt weten welke wil.ik het ook wel noemen. De openbare basisschool de panda.
   Elke kerst werd weer het verhaal van jezus verteld en voorgedragen in de schoolaula.

   Iedereen moet lekker zelf weten hoe hij of zij tegen Jezus aan kijkt. Maar mijn kijk op Jezus (vrede zij met hem) is heel anders als die van een christen.
   Ik zie Jezus (vrede zij met hem) als een profeet. Een christen ziet hem als de zoon van God .

   En toch krijgen moslim kinderen teksten die ze moeten voordragen waar ze in beginsel zelf niet in geloven

  5. Ali Riza Goktekin de openbare school waar mijn kind op heeft gezeten, wordt helemaal geen kerstverhaal verteld. Ook wordt er niets met pasen gedaan. Alleen projectmatig komt religie ter sprake. En zo hoort het ook op een openbare school. Zo zou het op alle Nederlandse scholen moeten zijn😊

  6. Ali Riza Goktekin
   Je begeeft je in een westers christelijk werelddeel. Of roep je dit ook in Turkije en schrijf je daar op je FB dat Erdogan alle islamitische scholen moet sluiten? Denk het niet.

  7. Rob Kruft Nederland bestaat uit een multiculturele samenleving. En daarbij horen ook andere religies bij. Islam, Jodendom, Hindoeïsme zijn nu ook onderdeel van Nederland (Europa). Dit is een feit.

  8. Latifa Elghamarti multicultureel, ja, en? Wil je beweren dat de islam intergratie en aansluiting bevorderd? Hoe komt het dat de christelijke waarden (nagenoeg) nooit geaccepteerd worden in islamitische landen, en waarom wij in het westen zo tolerant moeten zijn om de niet toleranten (van welke aard dan ook) alle ruimte te geven? Kijk om je heen in andere landen als Frankrijk, UK, Zweden, België, Spanje , enz.
   Deze onderdrukkende islam creëert slechts een parallelle samenleving. Dat is ook een feit.

  9. Kinderen die verplicht een moskee bezoeken? Waar haal je die onzin nu weer vandaan? Ik ken daarentegen wel Islamitische kinderen die verplicht naar de kerk moeten met hun school omdat zij een christelijke of katholieke school bezoeken. Zij leren op sommige scholen zelfs hele psalmen uit hun hoofd. Ik hoor geen ouder daarover klagen!

  10. Ach Rob, als je iemand van struisvogelgedrag kunt beschuldigen ben ik het zeker niet. Ik heb jaren ervaring met het onderwijs, verplichte moskeebezoeken zaten en zitten er hier niet bij. Daarmee zeg ik niet dat het niet gebeurt. Maar je reageert niet op wat ik zeg over de islamtische kinderen op christelijke scholen. Dat is toch exact hetzelfde? Kinderen verplichten om zaken vanuit een ander geloof te leren en andere gebedshuizen dan de hunne te bezoeken. Hebben niet-islamitische kinderen ooit koranteksten uit hun hoofd moeten leren op hun school? Ik begrijp werkelijk waar het probleem niet van het bezoeken van andere gebedshuizen. Niemand wordt daar slechter van!

 3. Het gaat om de integratie vraag .. en er wordt alles aan gedaan blijkbaar om segregatie te bevorderen ..

  Los van dit ..ik ben van mening dat religie niets met onderwijs te maken heeft. Religie doe je thuis en in kerk of moskee ..

  1. Waarom zijn er dan verschillende keuzes in scholen? zoals christelijk, katholiek en islamitische dit is eenmaal een vrij land waar je religie rustig kunt uitvoeren dat is het mooie hiervan. Ik begrijp de standpunt van de school. Dat er 1 hoofdingang is. Mijn mening zelf is dat de gemeente mee moet denken aan een oplossing of een ander plek dat wel geschikt is voor een school. De school kampt een tijdje met problemen en probeert zich net standen te houden, het loopt leeg. Veel ouders kiezen voor de achtbaan, boomgaard, oase, het zand en de groene alm of een islamitische school. Deze was er nog niet in leidscherijn wel in zuilen en kanaleneiland. Veel ouders vinden het best ver reizen om de kinderen daarop te zetten en dan is de keus snel gemaakt voor een school dicht bij in de beurt en kijk je naar wat bij een kind past. Ieder zijn eigen keuzen hierin de ene kant kijkt naar religie en kiest voor een bepaalde school. Dan zullen ze alle scholen openbare scholen moeten veranderen en religie in kerken, synagogen, moskeeën gaan uitvoeren dan worden deze gebouwen ook weer gevuld en gebruikt!

  2. Beste Salima Trots.. mijn mening is dat onderwijs niets met enige vorm van religie te maken heeft. Op school leer je lezen schrijven rekenen aardrijkskunde geschiedenis etcetcetc. In de kerk of moskee in bijbel of koran leer je iets over je religie. Als de basis van het kind zijn op de basisschool al door religie uit elkaar getrokken wordt denk je dan werkelijk dat er ooit van serieuze integratie sprake zal zijn ? Nee ik denk van niet omdat ze daar al.op allerlei manieren vanuit religieuze achtergrond geïndoctrineerd worden.. Dus wat mij betreft hoort Religie, welke dan ook, niet in onderwijs thuis.

  3. Wiebe van Roeden bedankt voor het reageren Ik vind dat je dan iets veder moet kijken dan het woord islamitische school, hier geven ze degelijk ook gewoon alle onderdelen die op een basisschool worden gegeven gewoon in het nederlands zoals rekenen, schrijven geschiedenis aardrijkskunde , alleen beginnen ze met een opening en een slot en word er 1 uur of 2 over het geloof toegepast dit is dan over het hele dag verspreid bv ook het gebed dat dan wordt verricht. Dit hebben ze ook zowel op een katholieke als een christelijke school. Op een christelijke school wordt er dagelijks geopend met een stuk uit de bijbel en wordt er ook over geloof gepraat. Intergratie dat is er sowieso wel, De keuze is aan de ouders hoe zij dit willen toepassen! Vriendelijke groet

  4. Ik kijk juist verder .. tuurlijk worden de traditionele vakken geboden .. maar kinderen moeten op school samenspelen .. door aan school religie te knopen trek je zo jong ze al uit elkaar .. komt nooit meer goed verdere segregatie tot gevolg .. En of dat nou katholieken en protestanten in Noord-Ierland zijn .. soennieten en sjiieten of een mix daarvan is niet goed ..

 4. Religie uit de scholen houden. Geen chanouka, pinksteren, pasen, kerst, offerfeest of ramadanfeest. Religie doe je maar thuis. Religie dien je niet op te dringen
  Nederland is toch een seculiere staat.

 5. Ook kijken naar de wijk,er is ook een moskee in de buurt gekomen,dit gaat dus ten koste van de niet gelovigen en christenen die hier wonen.Je gaat de wijk nu dus alleen aantrekkelijk maken voor moslims terwijl de wijk juist opgezet werd als multicultureel en de verhoudingen voor allen gelijk zouden blijven.
  Nu is alleen al door de moskee de leegekomen woningen het laatste jaar alleen maar opgevuld door zgn nederlandse Marokkaanse en Turkse
  Inwoners. De autochtone Nederlandse bevolking komt niet aan bod. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.
  Utrecht moet nu toch aan spteidingsbeleid gaan doen. Van alles een beetje en niet op een kluitje plaatsen.
  Daarom ook de islamitische school niet in de nabijheid van de moskee plaatsnaam veel verder weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].