cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren2_foto_martijn-sierhuis

Het kookboek voor Leidsche Rijners is er nu echt

Van fruittaartjes tot Leidsche Rijntjes en alles wat ertussen zit.

Meer dan twintig kinderen verdrongen zich woensdagmiddag rond de tafel waarop Julia Waszink van Soepa alle ingrediënten had uitgestald voor het maken van de fruittaartjes. Het heerlijke recept werd volgens het boekje gevolgd. In dit geval werden taartjes gebakken uit het ‘Kookboek Nieuwe Buren’ dat twintig recepten ‘voor en door bewoners’ beschrijft en speciaal ter gelegenheid van het twintig jarige Leidsche Rijn werd uitgegeven.

cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren6_foto_roswebdesign
Foto: Hans Ros Fotografie

Aan de wieg van dit kleurrijk en gevarieerde kookboek stonden Joyce Pherai van CookingToday.nl en Martijn Sierhuis van regioleidscherijn.nl , maar zonder hulp van veel anderen hadden zij dit boek niet tot stand kunnen laten komen. Neem enkel al het verzamelen van de recepten. Via www.regioleidscherijn.nl was er een oproep gedaan om te helpen het kookboek te vullen met unieke recepten. Ook ging initiatiefnemer Joyce persoonlijk op zoek naar bijzondere eetverhalen in Leidsche Rijn. Uiteindelijk is een selectie van twintig recepten bekroond met een plek in het kookboek.

cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren_foto_roswebdesign
Foto: Hans Ros Fotografie

Boekpresentatie bij BraZZerie Abrona
In de ochtend werd bij BraZZerie Abrona een feestelijke boekpresentatie gehouden aan de bewoners die in het kookboek staan. Zij werden door Joyce in het zonnetje gezet en de eerste exemplaren van het kookboek werden aan hen uitgereikt. Iedereen werd bedankt die een steentje aan het kookboek bijgedragen heeft. Het werd een bijzondere bijeenkomst met een lach en traan (van geluk). Daarbij werd het idee achter het kookboek uitgelegd: misschien ontdekken buren door het boek elkaars kook talenten en nodigen elkaar uit samen ervan te genieten. Ditmaal geen barbecue, hoewel daar uiteraard niets mis mee is, maar een avocado-eitje naar het recept van Sander van Amstel, de tomatentaart van Barry Atsma en een dessert met peer en koek beschreven door Ineke Ronner.

cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren7_foto_roswebdesign
Foto: Hans Ros Fotografie

De Leidsche Rijntjes
BraZZerie Abrona had speciaal voor deze gelegenheid een recept uit het kookboek klaargemaakt: de Leidsche Rijntjes naar het idee van oud-bakker en vakman Adriaan Groen in ’t Wout. Een hartig hapje dat in de meest oorspronkelijke vorm lijkt op een boot. Dit natuurlijk als verwijzing naar de Leidsche Rijn die zeker in lang voorbije jaren druk bevaren werd. Ook werd een pakketje met ingrediënten samengesteld van het recept voor Romeinse Honingkoekjes. Een authentiek Romeins recept dat door Tamar Leene in het kookboek is gedeeld. Het pakket met ingrediënten kost E 2,30 en de opbrengst daarvan gaat geheel naar Abrona. De pakketjes en kookboeken zijn vanaf nu bij Abrona verkrijgbaar.

cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren3_foto_martijn-sierhuis
Foto: Martijn Sierhuis

Boeklancering bij Albert Heijn Vleuterweide
Na de bijeenkomst bij BraZZerie Abrona werd later in de middag het kookboek uitgereikt door Joyce Pherai aan Gera Meijers, filiaalmanager en Sander van Amstel, assistent filiaalmanager Albert Heijn Vleuterweide. Daarna volgde voedingsconsulente Julia op met een feestelijke kinderkookworkshop waarbij het recept fruittaartjes uit het kookboek werd gemaakt. De kinderen kregen van Julia instructies welke nauwgezet werden opgevolgd. Een klein lesje om de parate kennis te testen van de jonge koks leerde dat meerdere van hen al waren ingeburgerd in de moderne keuken en zo met een gerust hart aan de slag gelaten konden worden. Het verschil tussen bloem en meel zat er al aardig in en het breken van een eitje bleek kinderspel. De ingrediënten werden met precisie afgemeten en alles met soms behoorlijk krachtvertoon dooreen gekneed. Het resultaat waren mooie goed doorknede deegballen die in drieën gedeeld konden worden en eenmaal gebakken een prima basis vormden voor de fruittaartjes. Opgemaakt met al het door Julia (“zeg maar juf hoor”) uitgestalde fruit zal het resultaat zeker tongstrelend, zinnenprikkelend en een lust voor het oog zijn.

Live cooking promoties en activiteiten
Voor degene die dit vrolijke evenement hebben gemist is er goed nieuws: er komen nog meer leuke activiteiten en promoties rondom het kookboek aan. Zo staan er de komende weken midden in de winkel van Albert Heijn Vleuterweide een bancarella waarop het kookboek Nieuwe Buren is te bewonderen en verschillende recepten uit het kookboek zijn uitgelicht. De ingrediënten om deze recepten thuis te bereiden staan naast het kookboek uitgestald. Ook bij het Albert Heijn filiaal De Meern staan leuke activiteiten gepland. Houd hiervoor onze agenda in de gaten!

cookingtoday_kookboek_nieuwe_buren5_foto_martijn-sierhuis
Foto: Martijn Sierhuis

Kookboek Nieuwe Buren verbindt
Het kookboek voor en door bewoners van Leidsche Rijn is er nu echt. Nodig de buren eens uit en kijk bij elkaar in de keuken! Samen koken uit het ‘kookboek Nieuwe Buren’ verbindt. Ben je al een trotse bezitter van het kookboek? Deel dan jouw kookkunsten op social media via #cookingtodaynieuweburen Je wordt dan persoonlijk op de hoogte gehouden van de komende leuke activiteiten rondom het kookboek! Eet smakelijk!
Het kookboek is te koop voor €6.95 bij AH Vleuterweide en Mereveldplein (De Meern), de drie vestigingen van Boekhandel Kees, bij Brouwerij Maximus en BraZZerie Abrona. Eveneens is het kookboek online te bestellen via [email protected] en [email protected].

6 gedachten over “Het kookboek voor Leidsche Rijners is er nu echt”

  1. Als het gaat om verbinden met nieuwe buren dan had ik het persoonlijk leuker gevonden om een foto van de multiculturele samenleving van Leidscherijn te zien. Zo leer je je buren op een andere manier kennen en maak je verbinding door de recepten te delen met elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].