recreatieplas-Strijkviertel_foto_gemeente

De gevreesde bacterie Blauwalg ook in recreatieplas Strijkviertel aangetroffen

Door het langdurige warme weer is er op verschillende plekken in het land Blauwalg aangetroffen. Bij ons in de regio is het aan geconstateerd in recreatieplas Strijkviertel in De Meern maar ook in de veldhuizerplas in Veldhuizen.

Ondanks de waarschuwing zijn er toch nog mensen die in de plas zwemmen.

Blauwalg
Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je dit bij het zwemmen binnenkrijgt, kan je last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten die je kan oplopen zijn maag- en darmklachten, hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen.
Indien je in aanraking bent geweest met blauwalgen, spoelt je dan goed af onder de douche.

Blauwalgen zijn eigenlijk helemaal geen algen maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. De bacteriën leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen die in het water zitten. Bij war weer , wanneer er veel voedingsstoffen in het water zitten, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken.

blauwalg

Hoe herken je blauwalg?
Met het blote oog is een kleine concentratie van blauwalgen moeilijk te herkennen en is bijna niet te onderscheiden van andere algen. Maar wanneer er veel blauwalg in het water zit is dat duidelijk te zien aan een groene drijflaag op het water.Soms kan het ook op een verfachtige laag lijken. Bij het afsterven kan het ook flink stinken.

Op de website zwemwater.nl kunnen mensen zien welke plassen er gecontroleerd worden en waar er eventueel iets mis is.

 

72 reacties op “De gevreesde bacterie Blauwalg ook in recreatieplas Strijkviertel aangetroffen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.