Joyce_Pherai-Sierhuis_en_Caroline_Piek

Bewoner in beeld: Joyce Pherai, auteur Kookboek ‘Nieuwe Buren’

Dit zou ik wel ieder jaar willen doen! zegt Joyce Pherai enthousiast. Ter ere van 20 jaar Leidsche Rijn heeft zij een kookboek samengesteld met 20 recepten en verhalen van bewoners. De feestelijke presentatie vond vorige week plaats en we vroegen Joyce wat haar zo blij heeft gemaakt.

Joyce Pherai is dol op alles wat met eten en drinken te maken heeft. Als uitgever van het platform voor bijzondere eetverhalen Cookingtoday is ze beroepsmatig met eten bezig, maar ook in haar vrije tijd staat ze graag achter de pannen. Joyce: “Toen ik hoorde over het 20-jarige bestaan van Leidsche Rijn dacht ik meteen aan een eigen kookboek voor Leidsche Rijn. Bij een feest hoort lekker eten. Samen eten, samen delen, eten verbindt. Via eten leer je elkaar het beste kennen!” Het was de persoonlijke zoektocht van Joyce die tot de verzameling van 20 recepten met verhalen geleid heeft. Via buren, vrienden, social media, maar ook via instellingen als Doenja en Abrona kwam zij in contact met bijzondere bewoners in Leidsche Rijn en hun eetverhalen. Zo deelden de zussen Bergakker het tot nu toe geheime familierecept voor saté ajam voor het boekje. De Romeinse honingkoekjes zijn afkomstig van Tamar Leene, zij is programmamanager van de Limes route en wil dit ‘werelderfgoedproduct’ graag promoten. Barry Atsma, die een recept indiende voor een tomatentaart, had een eigen motivatie: hij wil in zijn gezin graag minder vlees gaan eten en is op zoek naar vegetarische gerechten. De tomatentaart is inmiddels een grote hit in huize Atsma.

Joyce: “Natuurlijk heb ik alle gerechten zelf eerst klaargemaakt en geproefd. Het moet goed smaken, maar ook niet moeilijk zijn om te maken. Voor het fotograferen heb ik in mijn eigen huis een studiootje gebouwd. Vervolgens was het een soort zoete inval: deelnemers kwamen hun gerechten brengen en na afloop hebben we alles opgegeten. Wat een feest en precies zoals het bedoeld was: samen eten en samen delen!”

Naast de saté, de tomatentaart en de Romeinse koekjes zijn er in het kookboek recepten te vinden uit Suriname, Peru en Indonesië, maar ook de kippensoep van Tante Nel ontbreekt niet.

Komende weken ligt het kookboek Nieuwe Buren bij Albert Heijn Vleuterweide en worden de recepten uitgelicht. De ingrediënten om de gerechten thuis te bereiden staan er steeds bij. Ook bij het Albert Heijn filiaal De Meern staan leuke activiteiten gepland, onder andere kookworkshops en een barbecue op 15 september.

Het kookboek is te koop voor €6.95 bij AH Vleuterweide en Mereveldplein (De Meern), de drie vestigingen van Boekhandel Kees, bij Brouwerij Maximus en BraZZerie Abrona. Eveneens is het kookboek online te bestellen via [email protected] en [email protected].

Geschreven door Moniek Janssen

Lees ook:
Het kookboek voor Leidsche Rijners is er nu echt
Lancering kookboek Nieuwe Buren en gratis kids workshop
Artikel in het AD over lancering Kookboek Nieuwe Buren
20jaarleidscherijn.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].