roodnoot
 Foto: Hans Peter van Rietschoten

Wol, schapen en Nomaden

13 augustus 2018 11:03  Redactie  4 reacties

Wie op het Berlijnplein staat kan haast niet anders dan een verbaasde blik werpen op een oude boerderij in de diepte. Beklim eens de Urbanauts of de artistieke boom van RAUM voor een nog beter uitzicht en bekijk de enorme bouwbedrijvigheid die er heerst rond de boerderij, getuige de enorme zandbergen die door graafmachines zijn opgeworpen.

Bouplaats RAUM
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Daar beneden ligt stadsboerderij RoodNoot waar stal Thamen hoogtijdagen vierde en waar nog steeds Welsh pony’s worden gehouden . In het pand van ver voor het jaar negentienhonderd zal volgend jaar Utrechts bier worden gebrouwen door Brouwerij De Prael. De bedoeling is dat de schapen van schaapskooi Groot Zandveld in Leidsche Rijn hier welkom blijven, onder andere om te lammeren. De schapen leveren overigens de wol voor een aantal hobbyisten. Men at Wool, Prikviltinstuif, Studio Namenia en atelier KaaTje zijn na iedere schaapscheerbeurt weer dolblij met de wol opbrengst en de door hen ermee vervaardigde creaties worden mede op de kerstmarkt aan de man en vrouw gebracht. Men at Wool geeft door het jaar heen diverse workshops zoals ‘spinnen voor beginners’, ‘wol weven’, ‘wol verven’ en ‘wolverwerking’ waaronder breien. Bij Men at Wool wordt het standpunt gehuldigd dat meer mannen zich met wol bezig zouden kunnen houden. De mannen willen het publiek graag stoere producten gemaakt door mannenhanden aanbieden. Men At Wool producten zijn altijd in Nederland geproduceerd met lokaal ingekochte materialen, bij voorkeur dus de vachten van de kudde die in Leidsche Rijn in schaapskooi Groot –Zandveld wordt gehouden. De door de mannen gebruikte verfstoffen zijn milieuvriendelijk en alle producten maken ze in kleine oplagen met oog voor detail en in een stoer design. Alle producten zijn zonder uitzondering met de hand gemaakt.

park-groot-zandveld
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Alexandra van der Vis-Kruijswijk laat aan www.regioleidscherijn.nl weten: “Zelf kan ik met wolverwerking niet zo veel. Dus heb ik uit mijn netwerk mensen gevraagd. De enthousiastelingen van Men at Wool, Prikviltinstuif, Namenia en atelier KaaTje hebben zich verenigd en werken samen onder de naam Wolcollectief Het Zwarte schaap. We werken individueel maar soms, zoals bij de Berlijnpleindagen waar een onderdeel ambachtelijke markt is, treden we (schaapskooi Groot-Zandveld/ stadsboerderij RoodNoot/stal Thamen en het Zwarte Schaap) gezamenlijk op. De inbreng van Schaapskooi Groot-Zandveld, waar momenteel circa dertig schapen geweid worden, behelst overigens alleen het leveren van de schapenvachten. De leden van het Zwarte Schaap geven ieder hun gespecialiseerde workshops”

Alexandra verzorgt de schapen en de paarden en wat kippen die op het erf rondscharrelen.

Aan de Berlijnpleindagen eind deze maand zullen stadsboerderij RoodNoot/stal Thamen en Schaapskooi Groot-Zandveld ook individueel hun medewerking verlenen. Met een ponywagen zal stal Thamen met een Nomadentour de directe omgeving van het Berlijnplein verkennen. Schaapskooi Groot-Zandveld organiseert een ambachtsmarkt met demonstraties en er zullen workshops worden verzorgd door het Zwarte schaap op het terrein van RAUM.

Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus aanstaande is er ’s middags van twee tot zes uur ambachtsmarkt en zullen de Nomaden vertrekken met hun ponywagen om twee, drie en vier uur.

Lees hier meer infor over de RAUM Berlijnpleindagen

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

4 reacties

 1. Hans Peter van R

  Ook worden er worshops gegeven door de creatievelingen van:

  Prikviltinstuif.
  Heel leuk vooral voor kinderen. Binnen 10 min heb je een beestje of poppetje geprikvilt.

  Studio Namenia
  Voor decoratieve keien, zeepjes en vachtvilten.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website