Utrechtse-Tegels-van-1600-tot-1900

Llezing ‘Utrechtse Tegels van 1600 tot 1900’ door Peter Sprangers

Op dinsdag 11 september 2018 organiseert de Historische Vereniging een lezing door Peter Sprangers over Tegeltableaus, met daarbij de mogelijkheid om ook uw tegels te laten beoordelen.

Op 16 november 1616 begon ene Jan Overmeer met een werkplaats in handgeschilderde wandtegels, borden e.d. op het bolwerk achter St. Marie (ter hoogte van het gebouw De Inktpot van destijds de NS). Vervolgens werden bijna 400 jaar wandtegels geproduceerd, geschat op enige tientallen miljoenen. Omstreeks 1760 kwam er ook vraag naar tegeltableaus. De verspreiding van wandtegels was wereldwijd. Enige tienduizenden zijn bijvoorbeeld te zien in het Menschikovpaleis te Petersburg, en ook grote aantallen in Poolse paleizen als Lazienki en Nieborow. De haarden van een aanzienlijk deel van de koloniale huizen langs de Hudson tussen New York en Albany werden voorzien van Utrechtse Bijbeltegels.

Peter-Sprangers
Peter Sprangers

Lokaal zijn in het Wapen van Haarzuilen en in slot Zuylen diverse tegeltableaus te bewonderen (1800-1860) afkomstig van hofsteden uit de omgeving want ook in Vleuten/ De Meern waren vele boerderijen voorzien van enige tableaus met een koe/paard, hond/kat of bijbelse voorstelling in een verder betegelde schouw met centraal een roetbaan net schildpad- of gevlamde tegels.

Zeer recent maakte het Rijksmuseum bekend dat de Utrechtse vette klei in een unieke mix gemengd werd met magere kalkrijke klei uit de buurt van de Franse grens. De productie in Utrecht eindigde in 1994 toen Westraven werd overgenomen door de Porceleyne Fles. Toen Westraven nog Gebr. Ravesteijn heette exporteerde dit bedrijf grote aantallen ornamenttegels naar Rio de Janeiro als gevelbekleding en een diversiteit aan tegels met handgeschilderde figuratie naar Engeland.

Een unieke kans om kennis te nemen van deze rijk geïllustreerde historie wordt u aangeboden door Peter Sprangers, auteur van het boek “Utrechtse Tegels” in een lezing met powerpoint.

Tip: heeft u nog oude tegels op zolder om te laten beoordelen of een redelijk scherpe foto van het interieur van bijv. een lokale boerderij waarop de schouw te zien is dan krijgt u vanaf een uur vooraf aan de presentatie de gelegenheid hier het fijne van te weten.

Informatie
Locatie: de Brouwerij, Odenveldlaan 2 te Vleuten
Datum: dinsdag 11 september
Aanvang lezing: 20:00 uur
Zaal open voor beoordeling tegels vanaf 19.00 uur.
Kosten €5,- per persoon, leden HV €2,50- korting
Graag vooraf opgeven activiteiten@histvervdmh.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.