bibliotheek_utrecht_leidsche_rijn_centrum_foto_hans_peter_van_rietschoten

Gloednieuwe bibliotheek en wijkcentrum in aanbouw

Een stadshart als Leidsche Rijn centrum kan natuurlijk niet zonder bibliotheek en wijkcentrum. In het gloednieuwe winkelcentrum is de bouw al weer even gevorderd voor het onderkomen van deze twee.

De komst van de bibliotheek naar het markante gebouw aan het Brusselplein houdt overigens niet in dat andere vestigingen hun deuren moeten sluiten. De vestigingen Vleuterweide, Vleuten, De Meern en Waterwin zullen blijven bestaan.

De bibliotheek annex wijkcentrum wordt gebouwd op de parkeergarage en zal moeten wedijveren met de al aan het plein gevestigde horeca. In het twee verdiepingen tellende gebouw komt namelijk een café met terras.

De concrete plannen voor een gebouw dat bibliotheek en wijkcentrum zou moeten herbergen stamt al uit het voorjaar van 2017. De ingebruikname zal vermoedelijk in het voorjaar van 2019 gebeuren. De gemeente Utrecht is opdrachtgever en wordt eigenaar van het pand. Het zal worden verhuurt aan de betrokken partijen. De kosten van bibliotheek en wijkcentrum, ‘de Verrijking’ genaamd, belopen bijna vijf miljoen euro. Hiervoor wordt wel een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) neergezet. De BENG norm geldt vanaf eind dit jaar voor alle overheidsgebouwen. Zeker nieuw te bouwen objecten hebben zich aan deze richtlijn te houden waarop nauwgezet wordt toegezien.

bibliotheek_utrecht_leidsche_rijn_centrum2_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Opvallend aan het kolossaal ogende gebouw is de koepel. Deze extra verdieping zal het wijkcentrum tot onderkomen dienen waar naar de hoop en verwachting rond de honderdvijftig duizend bezoekers per jaar hun weg naar toe zullen vinden. Niet enkel om fysiek boeken te komen lenen of er in serene rust aan de leestafel de kranten door te nemen. Er zal in De Verrijking voldoende ruimte zijn voor allerhande culturele activiteiten als exposities, workshops of voorstellingen van welke aard dan ook.

Het wijkcentrum zal haar huidige functie behouden te weten onder andere hulp bij studie, het geven van cursussen, het organiseren van debatten, inloopspreekuren en bovenal als een plek om elkaar te ontmoeten.

De bibliotheek zal twee verdiepingen beslaan en door intensieve samenwerking met alle onderwijsinstellingen in Leidsche Rijn wil men ‘de loop erin’ krijgen en houden. De ‘bieb’ moet laagdrempeliger kunnen is men van mening dus zullen er allerhande uitdagende activiteiten worden georganiseerd.

Leidsche Rijn groeit snel. Juist starters willen zich er vestigen en de komst van deze groep biedt perspectief voor een gebouw als De Verrijking. Zij zijn tenslotte degene die kunnen zorgen voor een nieuwe generatie Leidsche Rijners die de weg naar het prominent aanwezige gebouw aan het Brusselplein moeten leren vinden.

27 gedachten over “Gloednieuwe bibliotheek en wijkcentrum in aanbouw”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.