Dineke_Oudijk_van_gei_foto_hans_peter_van_rietschoten

Bewoner in beeld: Dineke Oudijk. Leidsche Rijn schoon. Met een glimlach

Haar inzet is tomeloos, haar energie schijnbaar onuitputtelijk. Meermaals weet Dineke Oudijk (1968) de aandacht op zich gevestigd als ze weer met een club enthousiastelingen de wijk in gaat om ‘met een glimlach’ het zwerfafval te lijf te gaan. Het gaat Dineke niet om de persoonlijke aandacht, maar waar ze graag aandacht op wil vestigen is de bewustwording van het achteloos wegwerpen van afval. Dit terwijl er op loopafstand meestal wel een prullenbak voorhanden is.

Als een van de eerste bewoners van Parkwijk heeft Dineke Leidsche Rijn om zich heen zien ontstaan en is eraan verknocht geraakt. Ze ruilde destijds haar huurwoning in Amersfoort in voor een koop appartement wat nu op een steenworp afstand van Leidsche Rijn Centrum ligt. Hier is het ook waar geregeld haar aandacht op is gericht, hoewel het werkgebied van ‘haar’ Gewenst Eigen Initiatief (GEI) zich veel verder uitstrekt.

Op het Berlijnplein is de bioscoop een trouwe partner van haar, maar ook op stadsboerderij RoodNoot waarvandaan ze geregeld haar actie start en waar de ‘oogst’ na weer een opruimactie met trots wordt overgedragen aan de gemeente kan ze rekenen. In de gemeente heeft Dineke een goede partner gevonden. Onlangs nog werd ze verrast met een stapel nieuwe, fluorescerend gele hesjes die de opruimers herkenbaar maakt als deelnemer van Gewenst Eigen Initiatief. Ook stevige handschoenen en ‘vuil knijpers’ stelt de gemeente ter beschikking.

Hoewel ze Bouwkunde studeerde, ze verwierf zich de titel ‘ingenieur’, bleek haar organisatie talent haar carrière nog het meest op weg te hebben geholpen. Eerder al werkte ze als gemeente ambtenaar en inmiddels is ze werkzaam bij Prorail. Haar komst naar Leidsche Rijn meer dan vijftien jaar geleden is in haar beleving zo’n beetje het mooiste wat haar overkomen kon. Zeker nu met Leidsche Rijn Centrum onder handbereik is Dineke ervan overtuigd op haar plaats te zijn. Net als met de ondernemers van winkelcentrum Parkwijk wil ze met de ondernemers van Leidsche Rijn Centrum een goede verstandhouding krijgen, hetgeen natuurlijk een win-win situatie oplevert. Een schoon en opgeruimd winkelgebied nodigt uit tot schoonhouden. Een enkele keer komt maar een handjevol helpers opdraven, maar daarover treurt Dineke niet. “Als we met vijf mensen aan het werk gaan, doen we wel vijf keer zoveel als wanneer ik alleen op pad zou zijn” laat ze weten.

Met hetzelfde enthousiasme als waar ze haar werk mee doet, voor Prorail, en natuurlijk voor Gewenst Eigen Initiatief, zingt ze haar deuntje mee in ‘Het Leidsche Rijn Koor’ dat een aantal maal per jaar optredens verzorgt.

Dat Dineke veelzijdig is valt dus gerust te stellen en met haar talent om mensen met elkaar te verbinden draagt ze als geen ander het motto uit van 20 jaar Leidsche Rijn: Nieuwe Buren. “Leidsche Rijn schoon. Met een glimlach”. Die glimlach heeft ze zeker. Van oor tot oor!

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Website Gewenst Eigen Initiatief
Foto’s van de aftrap 20 jaar Leidsche Rijn
Uitreiking Gouden Stokstaartje tijdens TOOST uitgereikt aan Dineke Oudijk van GEI
Nieuwjaarstoost Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
20 jaar Leidsche Rijn, opgeruimd is fijn. Help je mee?

1 gedachte over “Bewoner in beeld: Dineke Oudijk. Leidsche Rijn schoon. Met een glimlach”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.