NUT_voorstelling_Terug,-naar-de-kersentuin3_foto_hans_peter_van_rietschoten

Terug, naar de kersentuin. NUT speelt Tsjechov

Onder regie van zijn levenspartner Floor Leene produceerde Greg Nottrot van Nieuw Utrechts Toneel (NUT) een eigentijdse versie van theaterstuk ‘Terug ,naar de Kersentuin’. Het oorspronkelijke werk van Anton Tsjechov is Greg op het lijf geschreven blijkt in de voorstelling die hij ten beste geeft.

NUT_voorstelling_Terug,-naar-de-kersentuin2_foto_hans_peter_van_rietschoten
Greg Nottrot | Foto Hans Peter van Rietschoten

Als uitstekend gastheer ontvangt Greg zijn publiek met Griekse lekkernijen en een drankje en serveert na de voorstelling een Griekse maaltijd. Met ‘Terug, naar de kersentuin’ geeft Greg een inkijkje in zijn verleden en schetst hij op onnavolgbare wijze de familieverhoudingen.

NUT_voorstelling_Terug,-naar-de-kersentuin4_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto Hans Peter van Rietschoten

Gedurende de voorstelling wordt zijn worsteling met een levensgroot dilemma gedeeld met het publiek. Ook zij hebben een stem in het probleem dat is gerezen. Het zomerhuis dat in de familie al enige malen is vererfd raakt vervallen en er zal flink moeten worden geïnvesteerd om het te behouden. Of het zal door de rechthebbenden van de hand moeten worden gedaan, maar dan zal het huis ten prooi vallen aan de sloophamer en zal de grond worden verkwanseld om er een resort te bouwen waar “patserige Duitsers zich bezatten of erger nog: Nederlanders luidruchtig vakantie komen vieren”.

Gedurende zijn voorstelling raadpleegt een meesterlijk spelende Greg zijn toeschouwers en beloofd hen het advies dat ze geven mee te laten wegen in zijn beslissing: ‘het zomerhuis renoveren of verkopen?’ Nog een dilemma dat opdoemt is de factor tijd. Het zomerhuis wordt nog bewoond door Greg’s tante Manja en er is bij testament bepaald dat het niet in bewoonde staat mag worden verkocht. Zal tante Manja “de rit uitzitten” of voortijdig overlijden zodat verkoop een bespreekbare optie wordt? Immers, het huis moet danig worden opgeknapt. Het dak is aan vervanging toe want het dreigt onder iedere regenbui in te storten. Zal het lot bepalen dat tante Manja omkomt en haar einde vindt onder het ingestorte dak?

Gedurende de maaltijd krijgen de gasten nog een raadsel voorgeschoteld. “Herleid de drie ingrediënten van dit drankje” is de uitdaging die Greg zijn publiek voorlegt. Evenals in De Denderende Tijd, de voorstelling die NUT eerder op de planken zette, is Greg nauw betrokken bij zijn publiek en toont hij zijn tweede natuur. “Wanneer ik geen acteur zou zijn geworden dan had ik me gestort op het gastheerschap” liet hij eerder in een interview weten aan www.regioleidscherijn.nl . Greg heeft de ideale combinatie gevonden. Naast vader is hij uitstekend gastheer/acteur. Een rol die hem prima past.

NUT_voorstelling_Terug,-naar-de-kersentuin_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto Hans Peter van Rietschoten

Greg voert ‘Terug, naar de kersentuin’ nog op tot 9 september, maar het is niet uitgesloten dat er extra voorstellingen volgen. Een avond met Greg terug naar zijn kersentuin staat garant voor entertainment omlijst met goed eten. Als klapstuk trakteert Greg op ijs, het favoriete eten van zijn tweejarige dochter Isabel. In zinderende smaken laat hij zijn gasten de voorstelling herbeleven. Kersen, meloen, vijgen en amandelen illustreren zijn verbondenheid met het Griekse eiland waar het zomerhuis staat en met deze smaken ijs ben je er dichterbij dan mogelijk zou zijn, mits je er zelf een kijkje gaat nemen. “Investeer gerust in ons zomerhuis” is een boodschap die doorklonk in zijn spel. Serieuze aanbiedingen lijkt Greg echt in overweging te willen nemen.

Zal het oordeel dat Greg en zijn zus vellen het einde van het zomerhuis betekenen, of een nieuw begin?

Geschreven door Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.