hop_oogst_1_foto_johan_de_boer

Help je mee de hop oogst in Máximapark binnen te halen?

Evenals voorgaande jaren rond deze tijd is het moment aangebroken waarop de Hop in het Máximapark kan worden geoogst. Dit jaar zal de oogst zijn op 8 september.

De bierbrouwers van de Maximus brouwerij kijken, evenals de vrijwilligers die het Máximapark een warm hart toedragen, al reikhalzend uit naar deze datum.

De Hop heeft zich tegen de parkpergola op een weg naar boven gebaand en lijkt het er erg naar de zin te hebben. Hop heeft de eigenaardigheid met duizelingwekkende snelheid zich rechtsom een weg omhoog te banen. Metingen bij de Máximapark Hop, honderdvijftig in getal, hebben aangetoond dat de planten in een week tijd tot wel vijftig centimeter kunnen groeien. De zes meter hoge pergola is dus eigenlijk kinderspel voor ze.

hop_oogst_2_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto Hans Peter van Rietschoten

Op 8 september zullen de leidraden waarlangs de Hop omhoog is geklommen van bovenaf worden losgemaakt zodat er een zes meter lange streng naar beneden kan worden gehaald. De streng wordt ook aan de onderkant losgemaakt zodat de Hop op transport kan naar de Werkschuur van de Vrienden van het Máximapark aan de Alendorperweg. De vrijwilligers gaan daarna met de Hop aan de slag en plukken de ‘bellen’, zeg maar de ‘vruchten’ die de plant voortbrengt, van de strengen.

Zorgvuldigheid is geboden, want de bierbrouwers houden zelf een oogje in het zeil. Kisten vol Hopbellen worden naar de brouwerij gereden waar op een goed moment de bellen de enorme koperen brouwketels in zullen gaan om het te brouwen Mockingbird bier van een specifieke smaak te voorzien.

Op 8 september is het dus ‘oogstfeest’ in het Máximapark en iedereen mag daarvan getuige zijn. Natuurlijk wordt er bij deze een oproep gedaan aan plukkers die de Hopbellen van de strengen kunnen plukken. Ter plaatse worden duidelijke instructies gegeven en zal er in ruime mate koffie, thee en fris voorhanden zijn. Rond het middaguur wordt in een broodmaaltijd voorzien en Ewald Visser, de opperbrouwer van Brouwerij Maximus, heeft toegezegd dat aan het eind van de middag, of zoveel eerder als de klus is geklaard, een glas bier kan worden geheven op de naar verwachting rijke oogst.

hop_oogst_3_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto Hans Peter van Rietschoten

Kom dus zaterdag 8 september naar de Werkschuur aan de Alendorperweg 10A. Daar worden de vrijwilligers vanaf 9 uur ontvangen met koffie, thee of fris alvorens te starten met het plukken van de oogst die zal dienen als grondstof voor het Mockingbird bier editie 2018. Kom je iets later dan kan je natuurlijk ook gewoon aanschuiven.

De activiteit is erg leuk voor jong en oud, dus weest allen welkom!

Aanmelden is in verband met de lunch aan te raden. Dit kan door een mailtje te sturen aan info@maximapark.nl.

10 gedachten over “Help je mee de hop oogst in Máximapark binnen te halen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.