Rogier-Baert-over-Buurtmoestuin-De-Erven-

Bewoner in beeld: Rogier Baert over Buurtmoestuin De Erven in Vleuten

In de nieuwe moestuin aan de Cantharellaan in Vleuten kweken bewoners groenten en kruiden, maar het is ook een ontmoetingsplek. Initiatiefnemer Rogier Baert ziet het als een investering in de toekomst. “Zo blijven mensen niet achter hun schutting zitten.”

Iets creëren
Op een stuk grond langs het spoor, vlakbij station Vleuten, kunnen bewoners samen tuinieren, oogsten en elkaar ontmoeten aan de picknicktafel. Toen Rogier Baert 2 jaar geleden met zijn gezin van Lombok naar Vleuten verhuisde, zag hij gelijk kansen voor het toen nog braakliggende terrein achter het huis. “Na informeren bij de gemeente kwam ik erachter dat ze van plan waren om daar struiken te gaan planten”, vertelt Rogier. “Dat vond ik een weinig creatief idee. Het leek me beter om iets te doen om de buurt op te leuken, om iets te creëren waar we samenkomen.”

Buren enthousiast maken
Rogier verzamelde handtekeningen in de buurt om met steun van het Initiatievenfonds een moestuin te starten op het overwoekerde lapje grond. Met een klein groepje bewoners begon hij vorig jaar met onkruid wieden om ruimte te maken voor de tuin. Het eerste jaar bleef de vegetatie in de tuin beperkt tot kruiden- en courgetteplanten, maar inmiddels staat er al heel wat meer in. “We hadden zoveel courgettes dat ik die in zakjes bij buren aan de deur heb gehangen om ze enthousiast te maken voor de tuin”, vertelt Rogier. Het is volgens hem de bedoeling dat bewoners straks vrij kunnen pakken van de opbrengst, die in een zeepkist in de tuin wordt uitgestald. “Iedereen mag plukken en meenemen, zolang het maar een beetje binnen proportie blijft.”

Het meeste werk doet Rogier nu nog zelf en ook zijn vrouw en kinderen helpen graag een handje mee. Daarnaast zijn er inmiddels een paar buren die af en toe schoffelen, onkruid wieden en water geven. Wat Rogier betreft wordt die groep nog groter, zodat het onderhoud van de tuin straks echt door een groep bewoners gedragen wordt. “Maar ik denk dat we eerst moeten laten zien wat er is, om zo nog meer bewoners enthousiast te krijgen om mee te doen.”

Elkaar leren kennen
De buurtmoestuin heeft volgens Rogier een aanzuigende werking en is een investering in de toekomst. “In een nieuwbouwwijk zit iedereen vaak afgezonderd in zijn eigen huis. Dankzij de tuin blijft niet iedereen achter zijn eigen schutting zitten, maar leren we elkaar kennen.” Ook is de tuin volgens hem een mooie kans om kinderen bij te brengen waar eten vandaan komt. “Dat worteltjes uit de grond komen en niet uit een zakje in de supermarkt”, legt hij uit. “Op dit moment zijn er redelijk wat buren die weinig tijd hebben omdat ze thuis een baby hebben. Maar die komen over een paar jaar vast meehelpen samen met de kinderen.”

Meer informatie op de Facebookgroep over Buurmoestuin De Erven

Lees hier alle ‘Bewoner in beeld’ artikelen

4 gedachten over “Bewoner in beeld: Rogier Baert over Buurtmoestuin De Erven in Vleuten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.