Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten

Hopoogst 2018 is binnen. Opbrengst aanzienlijk beter dan vorig jaar

Aan de oproep om te komen helpen met het plukken van de hopoogst dit jaar hadden circa dertig vrijwilligers gehoor gegeven. De zes meter lange hopstrengen die zich langs de Parkpergola in het Máximapark met een reuzevaart een weg langs de leidraden naar boven baanden hebben dit jaar een bijzonder rijke opbrengst. Dit enigszins tegen de verwachting, want de hete zomer had de hopplanten misschien wel parten kunnen spelen.

Niets bleek minder waar. Door de goede zorg van De Vrienden van het Máximapark in het algemeen, maar van Peter Mocking in het bijzonder, wisten de planten zich bijzonder goed te ontwikkelen waardoor de vrijwilligers letterlijk de handen er vol aan hadden de ‘hopbellen’ van de strengen te plukken. De ‘bellen’ zijn de vrouwelijke bloemen van de hopplant en bevatten de voor de bereiding van bier zo belangrijke stof ‘lupuline’.

De hopoogst van 2018 zal goed zijn voor enkele hectoliters ‘blond schuimend bier’, dat Rob de Nijs bezong in zijn in 1973 uitgebrachte mega hit ‘Malle Babbe’, die immers bij ‘het blond schuimend bier’ haar naam ’s nachts in de kroegen hoorde rondgaan.

Ewald Visser van Brouwerij Maximus - Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten
Ewald Visser van Brouwerij Maximus | Foto: Hans Peter van Rietschoten
Ewald Visser van Brouwerij Maximus - Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten
Ewald Visser van Brouwerij Maximus | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Brouwerij eigenaar Ewald Visser van de Maximusbrouwerij toonde zich opgetogen bij het zien van de strengen hop die onophoudelijk werden aangevoerd. Met enig ceremonieel plaatste hij het eerste krat hopbellen in de bestelbus en enige trots kon van zijn gezicht worden afgelezen. Hoe bijzonder is het ook om uit te mogen kijken naar het drinken van een glas bier dat gebrouwen is van hop die op een steenworp afstand van de brouwerij tot grote hoogte reikte?

Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
Vrijwilligers helpen mee hop te plukken in Maximapark (utrecht)
Foto: Hans Peter van Rietschoten

De vrijwilligers werden gaandeweg de dag steeds vaardiger in het plukken van de bellen, maar steeds kritischer ook. Er werd met meerdere maten gemeten voor wat betreft de grootte van de bellen, maar daarover werd geen onvertogen woord gehoord. Een enkele hopbel werd geclassificeerd als prijswinnaar terwijl andere afgeserveerd werden en met een flinke zwaai onvrijwillig het luchtruim kozen. Op de almaar groeiende berg die niet als grondstof voor het Mockingbird bier zal dienen zullen zij zich tevreden moeten stellen met een ander lot. In het meeste gunstige geval mogen ze als compost bijdragen aan de groei van de hop die in het najaar van 2019 binnen zal worden gehaald.

 

Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Dat het hop plukken in het Máximapark een activiteit is die leeft onder de bewoners van de regio mag duidelijk zijn. Misschien komt het mede door de aangeboden lunch en het bier met warme snacks achteraf.

Ewald hoopt rond de festiviteiten die het einde van de periode waarin het twintigjarig bestaan van VINEX Leidsche Rijn werd gevierd Mockingbird editie 2018 af te kunnen leveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.