Ewald Visser van Brouwerij Maximus - Hopoogst Maximapark 2018 - Foto Hans Peter van Rietschoten

Bewoner in beeld: Ewald Visser van Brouwerij Maximus

Ewald Visser (Utrecht 1972) is oprichter en mede eigenaar van Maximus Bierbrouwerij en Proeflokaal in Leidsche Rijn. Met de hopplanten onder handbereik weten de brouwers van Maximus zich ieder najaar verzekert van aanvoer van dit belangrijke bestanddeel voor wat enkele jaren terug “Mockingbird’- bier is genoemd. Zaterdag 8 september werden in het naastgelegen Máximapark honderdvijftig hopplanten van de vrouwelijke bloemen ontdaan welke zonder uitzondering ten gunste komen van Maximus.

Ewald begon zijn carrière in het bier al op vijftienjarige leeftijd. Bij het gerenommeerde Bert’s Bierhuis aan de Twijnstraat in hartje “Utereg”. Daar mocht Ewald voornamelijk ingeleverde bierflesjes sorteren. Gedurende de jaren dat hij er werkte was het Ewald opgevallen dat de meeste gerenommeerde bieren niet uit Nederland maar uit België en Duitsland kwamen. Dat wetende ontstond al een plan. Een nogal ambitieus plan zelfs. Nederland zou op de bierkaart moeten worden gezet in het algemeen, maar Utrecht in het bijzonder.

Na het sorteren van flessen dreef de geur en misschien intussen ook wel de smaak van bier hem de horeca in. Meer dan vijftien jaar was Ewald het vaste gezicht van ‘Kafé België’ eveneens in de Utrechtse binnenstad. Achter de toog stond hij zijn mannetje en zijn inmiddels opgedane bierkennis deelde hij met graagte met zijn gasten.

Tijdens zijn ‘Kafé België’ tijd zag Ewald ook nog kans te studeren. Eerst in Utrecht aan de HKU waar hij zich stortte op de studie ‘architectonisch vormgever’ waar je “alles leert ontwerpen behalve gebouwen”. In 1996 vervolgde Ewald zijn studie aan de Hogeschool van Rotterdam waar hij zich specialiseerde in ‘Constructie en Techniek’.

Zijn destijds zo ambitieus geleken plan kwam in 2011 toch werkelijk van de grond toen Ewald zijn Utrechtse Brouwerij Maximus kon openen.

Ewald laat weten blij te worden van oprecht enthousiaste mensen en omschrijft zichzelf in één woord met “Passie”. Niet enkel voor het brouwen van de meesterlijke Maximus bieren heeft hij passie, maar zeker ook voor zijn grote hobby: fietsen. Inmiddels zijn de Maximus Stampers een begrip en Ewald trapt zelf ook geregeld de pedalen rond. Maximus Stampers is een informele wielerclub voor iedereen. Wielerervaring is absoluut niet vereist. Om mee te kunnen fietsen heb je alleen een racefiets en een verplichte fietshelm nodig. De groepsritten hebben voor alles een sociaal karakter en er wordt gefietst volgens het principe ‘samen uit, samen thuis’!

Zijn geboortestad heeft Ewald nooit verlaten. Nog woont hij middenin de stad en hoewel het er druk is geniet hij er van de ‘rust’ die er heerst. “Middenin de stad kan ik de stilte horen”.

Zaterdag 8 september heeft Ewald de hopoogst van 2018 binnen kunnen halen. Het proces van plant tot bier is hiermee weer een stapje gevorderd. Over circa zes weken verwacht Ewald het ‘Mockingbird’ bier editie 2018 te kunnen afleveren. De rijke hopoogst heeft hij mede te danken aan de goede zorg van de Vrienden van het Máximapark in het algemeen, maar aan Peter Mocking in het bijzonder. De naamgever van het bier dat gebrouwen wordt van de hop uit het Máximapark heeft zich het lot van de hop deze hete zomer aangetrokken en is meer dan eens uren in de weer geweest de honderdvijftig planten te vertroetelen. En met resultaat! Dit jaar verwachten Ewald meer hectoliters Mockingbird bier te kunnen brouwen dan voorgaande jaren.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Hopoogst 2018 is binnen. Opbrengst aanzienlijk beter dan vorig jaar
Alle ‘Bewoner in beeld’ artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.