straatverlichting_lampen_Melissekade

Blog: Stoeplicht weg

Eerder was er sprake van dat begin dit jaar de in het trottoir gevangen lampen aan de Melissekade zouden worden weggehaald. De lichtopbrengst bleek nihil te zijn en de tegels waarin de lampen zitten zouden op enig moment behoorlijk glad zijn.

De stoeplichten hebben nooit hun nut bewezen en zouden daarom het veld moeten ruimen. Tegenstanders hiervan meenden in het geweer te moeten komen tegen het verdwijnen van ‘hun’ stoeplichten, maar hebben nooit enig nut ervan kunnen aantonen.

straatverlichting_lampen_Melissekade_2
Foto: Hans Peter van Rietschoten
Lichten-Wandelpad-Melissekade
De oorspronkelijke verlichting | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Misschien zou in plaats van de sierverlichting, of sfeerverlichting zo u wilt, werkelijk nuttige straatverlichting kunnen worden geplaatst? De stoep langs de singel moet het nu enkel nog hebben van de straatlantaarns aan de andere kant van de Melissekade of van de bij tijde voortrazende auto’s die hen met hun lichten kortstondig beschijnen. Met het verdwijnen van de stoeplichten heeft zich nu dus een serieus probleem aangediend. De gaten die de lampen hebben achtergelaten nadat ze uitgegraven zijn liggen er troosteloos bij. Natuurlijk heeft de gemeente haar uiterste best gedaan en heeft gemeend ze vol te storten met prachtig wit zand dat in het donker overigens niet onder doet voor de lampen die nu permanent zijn uitgeschakeld. Is dat het wat de gemeente voor ogen had misschien? Lamp eruit en wit zand erin zodat de gaten toch voldoende zichtbaar zijn om als scheidslijn te dienen tussen stoep en bosschage? Of zouden er nog sluittegels komen waarop weer en wind weinig grip zullen hebben? Immers, de stoeplampen waren onderhevig aan weersverschijnselen, maar een gat dat is afgevuld met zand zal ook niet eeuwig ongerept kunnen blijven. Los van wegspoelen bij regen of leegwaaien bij een flinke noordooster of zuidwester voor mijn part, kunnen de 30×30 centimeter zandbakjes wel eens een uitgelezen uitdaging vormen voor onze viervoetige huisgenoten. Met een beetje vaardigheid ziet elke type hond wel kans binnen de lijntjes te poepen en zal een kat er zijn poten niet voor omdraaien er een eigen luchtje achter te laten. Moeten deze resten van wat een niet geslaagd jarenlang experiment lijkt te zijn worden her-bestraat of een kans krijgen zich te ontwikkelen tot tegeltuintje misschien?

Niets doen is geen optie lijkt me. De gaten laten zoals ze er nu bijliggen nodigt mijns inziens uit tot valpartijen. Een wiel van een rollator of kinderwagen kan erin wegzakken bijvoorbeeld, met alle gevolgen van dien. Om maar te zwijgen over een heel klein hondje dat wegzakt in het door water al iets weggespoelde zand en in een onpeilbaar diep gat terechtkomt.

Foto’s en tekst: Hans Peter van Rietschoten

1 gedachte over “Blog: Stoeplicht weg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.