rotspartij_vernield_foto_hans_peter_van_rietschoten

Rotspartij vernield

Leonard van Munster is de kunstenaar die tijdens zijn periode ‘in residence’ heeft laten zien dat hij beschikt over het bijzondere talent om kunst te scheppen. Hiermee is hij uitermate goed op zijn plek op het Berlijnplein, de maakplaats waar kunstenaars kortstondig verblijven om zich te kwijten van hun taak aldaar: het maken van kunstobjecten. Met zijn creatie op het Berlijnplein heeft Leonard behoorlijk wat opzien gebaard en viel hem eveneens ook nog weleens wat kritiek ten deel. Waarom had Leonard laten optekenen dat hij een fontein op het Berlijnplein wilde creëren met daarboven nog wel een heuse mini villa?

Bouplaats RAUM
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Publiek was bovenal cynisch en zag met lede ogen aan hoe Leonard te werk ging. De in grijstinten uitgevoerde rotspartij werd opgebouwd rond een enorm waterbassin waaraan nog een ludiek verhaal vastzit. Met man en macht werd het getransporteerd naar RAUM waar het nu nog dient als bassin van waaruit het water rond gepompt wordt. De rots is opgetrokken uit piepschuim dat hij op korte afstand van zijn werkplek bijeen heeft gescharreld. Een welwillende aannemer stond het met graagte aan Leonard af. De aannemer was op deze manier verlost van wat hij als afval betitelde en Leonard kon zijn kunsten vertonen door het te transformeren tot rots. De minivilla bovenop de massief ogende rotspartij is niet echt bedoeld om bewonen. Dat zou ook niet kunnen. Er is net plek genoeg om er met twee personen languit in te liggen en de kamerplant die Leonard er neerzette oogt wel huiselijk, maar enig sanitair gemak ontbreekt evenals een deugdelijke keuken en woonkamer.

Toch was het dringen voor een slaapplaats op deze unieke plek in Leidsche Rijn tijdens camping RAUM dat onlangs haar tenten er had opgeslagen.

Het watervalletje klatert nog steeds en de minivilla nodigt klaarblijkelijk uit om beslapen te worden. Onlangs hebben avonturiers het kunstobject beklommen en met hun wandaden om bovenop de villa te klimmen stukken uit de rots getrapt om bovenop de villa te komen in de kennelijke veronderstelling er te kunnen verblijven of een riant uitzicht over het Berlijnplein te hebben.

RAUM ligt me na aan het hart en toen ik tijdens een evenement getuige was van een klauterpartij heb ik dan ook gemeend om de alpinist te wijzen op de in mijn ogen daad van molest. Of de persoon in kwestie de rots beschadigd heeft kan ik niet bewijzen, maar zeker hoop ik dat iedere vorm van molest zal worden vastgelegd door het camera toezicht dat kennelijk nodig is. De rotspartij is geen klimtoestel en voor het beoefenen van de klimsport zijn er voldoende mogelijkheden in de regio.

Of Leonard zijn schepping gaat restaureren blijft voor mij gissen. Of hij op de hoogte is van de schandelijke daad weet ik niet, maar daar ga ik hem zeker op korte termijn naar vragen.

Hoe het ook zij, vanaf het moment dat de beschadiging aan de rots is vastgesteld is er extra cameratoezicht en met de komst van het horecapaviljoen wordt sociale controle misschien ook een preventief middel om dit in de toekomst te voorkomen. Aan het publiek dan ook een oproep om wantoestanden te melden bij de medewerkers. De kleurrijke boom die er staat is ervoor gemaakt om te worden beklommen en Urbanauts, de uitkijktoren, eveneens.

Geniet daar van het weidse uitzicht, maar laat de kunstwerken heel.

haasje_over_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Ook het ‘haasje over pad’ is helaas doelwit geweest van vandalen. Een betonnen haas komt niet vanzelf in het water van Leonard z’n waterval terecht …

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.