groente_uit_de_moestuin_2_foto_danielle_van_Helden

Blog: Game on!

Mijn broek zit onder de modder.  Ik heb geen make-up op en mijn nagels worden vies . Doordeweeks zou ik er van gruwen, maar nu maakt het me geen bal uit. Het is weer zaterdagochtend en dan kan ik me even helemaal uitleven in onze moestuin. Het doet me denken aan die OER-reclame van Natuurmonumenten, maar dan voor volwassenen.

Het verzorgen van een moestuin is als een uitdagend schaakspel, wat je tegen, – of beter gezegd samen met -, de natuur speelt. En geen jaar is hetzelfde. Vorig jaar vochten we tegen een invasie van insecten. Dapper gingen we aan de slag met netten en zelfgemaakte bestrijdingsspray, maar ondanks alle inspanningen verloren we onze prei en kool. Dit jaar werd een extreem droge zomer ingebracht als spelelement. Natuurlijk gaven wij ons niet zomaar gewonnen en mede dankzij het slootje naast onze tuin wisten we onze kostbare plantjes in leven te houden. Sterker nog, wij kwamen dit keer als winnaars uit de bus met een enorme oogst. Tientallen courgettes, emmers vol bonen, tomaten en bietjes. Kilo’s uien en aardappelen.  Game, set, match voor deze moestuinmuts.

Maar het spel is niet afgelopen als de zomer ten einde is gekomen. In het najaar worden slippers ingewisseld voor laarzen en dikke jassen. En terwijl de prei, boerenkool en winterwortelen nog rustig doorgroeien maken wij ons op voor de volgende fase. Niet alleen maken we een nieuw strijdplan, ook is het zaak de grond alvast te bewerken, zodat die volgend jaar weer vruchtbaar is.

En dus sta ik deze zaterdag ochtend mijn kruiwagen vol te scheppen met paardenpoep. Nu zie ik er niet alleen uit als een vogelverschrikker, ik stink ook nog eens een uur in de wind. Kordaat strooi ik de keutels uit over ons landje en veeg daarbij per ongeluk met mijn vieze handen over mijn gezicht. De zure lucht van mest dringt door tot in mijn neus. Huiverend hap ik naar adem, maar denk al snel; Kan mij het ook schelen. Het hoort bij het spel. Ik ben benieuwd wat volgend jaar ons gaat brengen en heb er zin in. Ik zou zeggen: Game on.

Lees hier alle blogs van Moestuinmuts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.