romeinse-limes-achter-metaal-kathedraal

Veel animo voor opgraving Romeinse weg in Rijnvliet (foto’s)

Meer dan 5500 mensen bezochten zaterdag 7 september de opgraving van de Romeinse weg in Rijnvliet tijdens Open Monumentendag. De overweldigende opkomst en de enthousiaste reacties van bezoekers maakte van de dag een groot succes.

De komende jaren wordt in Rijnvliet, pal achter Metaal Kathedraal, een nieuwe woonwijk gerealiseerd. De start van de werkzaamheden waren aanleiding voor een archeologisch onderzoek. Verwacht werd namelijk dat op deze plek delen van de Romeinse weg uit de tweede eeuw na Chr. teruggevonden konden worden. De afgelopen zomer zijn inderdaad mooie stukken van de weg blootgelegd.

Tijdens Open Monumentendag was een deel van de opgraving opengesteld en konden bezoekers voor het eerst sinds bijna 2000 jaar over de Romeinse weg lopen. Een unieke gebeurtenis die veel mensen uit Leidsche Rijn en de wijde omgeving niet wilden missen. Archeologen gaven de hele dag uitleg over de opgraving. Romeinse soldaten van de living history vereniging Pax Romana hadden hun kamp opgeslagen langs de route en bezoekers werden met paard en wagen over een deel van de weg vervoerd. Maar het grootste succes was de mogelijkheid om zelf een stukje van de Romeinse weg mee naar huis te nemen. Met professioneel gereedschap en autosleutels werd het ‘Romeinse’ grind uit de aarde gepeuterd en met kleine stukjes aardewerk samengevoegd tot kleine privécollecties.

In de pers was ook veel aandacht voor de openstelling van de Romeinse weg. Archeologen van Metaal Kathedraal Herre Wynia en Marieke Arkema kwamen aan het woord in nieuwsberichten van RTL Nieuws, RTV Utrecht, het Radio 1 journaal, het AD, nu.nl, NOS en DUIC.

Foto’s door Leffe Goldstein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.