grootste-warmtepomp-van-Nederland

Grootste warmtepomp van Nederland komt in Leidsche RIjn

Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen grootste warmtepomp van Nederland.
100% duurzame warmte uit gezuiverd afvalwater voor 10.000 huishoudens

Eneco en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een warmtepomp op het terrein van de rioolwaterzuivering van De Stichtse Rijnlanden in Utrecht. De warmtepomp wordt met een vermogen van 25MW de grootste van Nederland. Bij ingebruikname in 2021 voorziet de warmtepomp in 10% van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht.

Constantijn Jansen op de Haar, Hoogheemraad bij de Stichtse Rijnlanden: ‘Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Warmte die nu iedere dag wegvloeit. Door een stuk van ons terrein ter beschikking te stellen aan Eneco, kunnen zij dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Zo gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving’.

Eneco is trots op de samenwerking met De Stichtse Rijnlanden. Michiel van den Berg, directeur Heat & Industrials bij Eneco: ‘Bedrijven en publieke instellingen spelen beiden een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland. Alleen door samenwerking wordt de energietransitie een succes. Dit is daarvan een mooi voorbeeld. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater zijn we weer een stap dichter bij een volledig duurzame warmtevoorziening in Utrecht.’

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn. Eneco levert met de verduurzaming van haar stadswarmtenet een belangrijke bijdrage aan het realiseren van die ambitie. Wethouder Lot van Hooijdonk: ‘De gemeente is enthousiast dat Eneco en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de kans verzilveren om warmte uit het gezuiverde rioolwater te halen. Dit is een belangrijke stap om het warmtenet van Utrecht aardgasvrij te maken.’

4 gedachten over “Grootste warmtepomp van Nederland komt in Leidsche RIjn”

  1. Jammer dat we vorig een nieuwbouw huis hebben gekocht aan het Maxima park, dat begin volgend jaar wordt opgeleverd en dat er zowel met de aannemer Ballast Nedam en de gemeente niet over het niet krijgen van een gasketel en gasaansluiting te praten was. Gemiste kans….

    1. Heel jammer inderdaad. Wij konden dat gelukkig wel, 2 jr geleden ook bij project aan het maximapark, maar koste wel doorzettingsvermogen. Aannemers hadden er eigenlijk nog veel te weinig ervaring mee. Het was dat het op de optielijst stond en ze het dus wel moesten doen, maar ging niet van harte en we hebben er flink achteraan moeten zitten voordat alle specificaties bekend waren. Het is uiteindelijk gelukt en daar zijn we heel blij mee 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.