plastic_doppen_please_recycle_foto_hans_peter_van_rietschoten

Blog: De dop wil het zelf

Eerder al liet ik me niet onbetuigd over mijn verzamelwoede ten dienste van het doel dat mij na aan het hart ligt.

Op Facebook heeft het artikel de gemoederen nogal bezig gehouden en het initiatief om scholen te betrekken in de doppenmania lijkt verder te worden uitgerold over Nederland. Internationaal is men trouwens ook geraakt door de Nederlandse actie. Of is het juist andersom en werden de eerste schreden op het doppenpad juist over de grens gezet? Hoe het ook is, goede doelen varen er wel bij, al zijn er sceptici die niet geloven in het doppen sparen. “Zo zijn er zoveel acties geweest en heb jij ooit gehoord wat ’t het goede doel heeft opgeleverd?” En dan krijg je een referaat te horen over strijkstokken en bankrekeningen in landen waarvan menigeen het bestaan niet eens weet.

Gelukkig is KNGF een transparante organisatie en geeft volledig openheid van zaken. Van de opbrengst (ruim 15000 euro tot en met juli dit jaar!), maar ook van de besteding wordt verslag gedaan: “De basisopleiding van onze honden kost €5.000,- Alle kosten zijn hierin inbegrepen. Te denken aan voer, medische onkosten, KNGF-instructeurs en professionele begeleiding van het pleeggezin. Voor deze basisopvoeding zijn ongeveer 11 miljoen doppen nodig”.

doppen_sparen_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

En zo dop ik vrolijk voort. Er zijn doppen die erom lijken te schreeuwen een tweede leven te mogen krijgen. Ze lieten op hun meest fraaie kant, daar waar ze het gladst zijn, een tekst aanbrengen die niets aan de verbeelding hoeft over te laten. “Please Recycle” is de boodschap die de hard plastic juweeltjes de wereld in lijken te schreeuwen. Wie zijn wij dan om ze meedogenloos een verbrandingsoven in te kieperen waar ze tot niets anders verworden dan een kolkende draderige plastic soep, terwijl ze een zoveel mooier lot beschoren zouden kunnen zijn als ze zich maar hadden laten voorzien van die simpele tekst.

Zullen we eerder geneigd zijn een dop van de fles te sparen of op te rapen wanneer deze overduidelijk gespaard wil worden? Ik ben van mening dat het werkt! Laat daar iemand voor op staan en zich toeleggen op een lobby waarmee duidelijk een statement kan worden afgegeven. Op het ene dopje kan “Please Recycle” gedrukt worden en op een ander misschien de iets controversiële tekst “Me Too”… Misschien ook streekgebonden opdrukken verzinnen zodat alleen daarom al de verzamelaars worden geprikkeld en niet achteloos dit ‘goud’ laten liggen? Ik zie mogelijkheden! Wie ook?

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Blog: Kijk uit je doppen!
Lees hier alle blogs van Hans Peter

1 gedachte over “Blog: De dop wil het zelf”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.