Romeinse-brug-ontdekt-in-Leidsche-Rijn
 Foto: Gemeente Utrecht

Romeinse brug ontdekt in Leidsche Rijn

11 oktober 2018 16:19  Redactie  2 reacties

Gisteren is in Leidsche Rijn bij archeologisch onderzoek een Romeinse brug ontdekt. De restanten van de brug zijn aangetroffen in Strijkviertel, nabij sportpark Rijnvliet.

De brug was onderdeel van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte.

De zogenaamde ‘paaljukbrug’ werd gedragen door een rooster van vier bij vier palen. Alle zestien eikenhouten brugpijlers zijn bewaard gebleven. Ook de twee landhoofden waar de brug op uitkwam zijn voor een deel bewaard.

Opvallend is het gebruik van basaltbrokken uit de buurt van Bonn om de landhoofden te beschermen tegen erosie. Het materiaalgebruik wijst erop dat de brug kan zijn gebouwd tijdens een van de grote bouwcampagnes langs de Romeinse grens (limes) in het jaar 100 of 125.

Precies twintig jaar geleden is ook al een dergelijke paaljukbrug ontdekt in Leidsche Rijn, toen in Veldhuizen, enkele kilometers westelijk van de nieuwe opgraving. Die brug dateerde uit het jaar 125 en was, net als de nu gevonden brug, 5,20 m breed – precies 18 Romeinse voeten.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

2 reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website