Nul-op-de-Meter-sociale-huurwoningen-in-Hoge-Weide_1_foto_hans_peter_van_rietschoten
 Foto: Hans Peter van Rietschoten

Nul-op-de-Meter sociale huurwoningen in Hoge Weide

27 oktober 2018 15:48  Redactie  5 reacties

Nul-op-de-Meter sociale huurwoningen en energieneutraal buurthuis in Leidsche Rijn nieuwbouwproject Hoge Weide.
Al aan het begin van 2010 stemde het toen zittende College van Burgemeester en Wethouders in met de plannen die waren ingediend voor de ontwikkeling van wijk Hoge Weide. Het braakliggende terrein ongeveer tegen de bibliotheek en het gezondheidscentrum aan in de wijk Parkwijk is deze zomer bouwrijp gemaakt voor de komst van 65 Nul-op-de-Meter-appartementen (NOM), 34 eengezinswoningen en een energieneutraal buurthuis. Geheel naar verwachting is medio september gestart met de bouw van de wijk waarin dus ook een buurtcentrum zal worden gesitueerd. De verwachte duur van de bouw zal circa een jaar bedragen hetgeen inhoudt dat de oplevering op z’n vroegst in het najaar van 2019 zal zijn.

Nul-op-de-Meter-sociale-huurwoningen-in-Hoge-Weide_3_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

De jeugd kan met het voltooien van het buurthuis in Hoge Weide nu de keus maken uit een keur aan aangeboden vertier. Zo is er inmiddels Buurtcentrum ‘Bij de Buren’ aan de Eerste Oosterparklaan. Ook activiteiten centrum Indekerngezond, om de hoek bij de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn Centrum, houdt de deur open voor jongeren, maar richt zich niet speciaal op deze doelgroep.

Nul-op-de-Meter-sociale-huurwoningen-in-Hoge-Weide_2_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

De inmiddels ruim een eeuw bestaande Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex heeft al in mei van dit jaar een bouwovereenkomst getekend met de gemeente Utrecht en een bouwmaatschappij voor de realisatie van 65 Nul-op-de-Meter appartementen, 34 eengezinswoningen en een energieneutraal buurthuis in Hoge Weide. De appartementen en eengezinswoningen zijn bestemd voor sociale verhuur. Het te bouwen buurthuis wordt eigendom van de gemeente Utrecht.

Nul-op-de-Meter betekent dat de woningen en appartementen evenveel energie gaan opwekken als zal worden verbruikt. Dit wordt onder meer gerealiseerd door ruim duizend zonnepanelen op de daken van de woningen en bergingen te installeren. Bijzonder in de wijk is dat er ook panelen tussen de bergingen in zullen worden geplaatst. De woningen worden niet aangesloten op stadsverwarming maar worden voorzien van warmtepompen.

Wonen betaalbaar maken is één van de redenen waarom het Utrechtse Bo-Ex deze Nul Op de Meter woningen bouwt. Bij een gemiddeld verbruik hebben de bewoners geen energierekening meer, waardoor hun woonlasten zullen dalen.

bibliotheek_parkwijk_foto_hans_peter_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

5 reacties

  1. An Bout van der Stok

    Wat gaat er gebeuren op de plek waar nu nog de bibliotheek staat en het gezondheidscentrum. Daar is nog een behoorlijk stuk grond wat dadelijk vrij komt. Blijft dat een groenstrook of gaan ze daar ook bouwen als het weg is naar het Leidsche Rijn centrum?

  2. Irma Verschoor

    Maakt het uit Máxima park kan ook nog dicht gebouwd worden hoor. En de rest ook. Iedere postzegel is er 1. Dus bouwen maar.

  3. Worden er nog sociale huur app in LR gebouwd ?


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website