Ewald-overhandigt-Peter-mocking-het-portret_Foto_Karin_Boneschansker
 Ewald overhandigt ‘Local Hero’ Peter het portret. Foto: Karin Boneschansker

Mockingbird editie 2017-2018 valt in de smaak

29 oktober 2018 14:16  Redactie  1 reactie

Hoewel niet voor de eerste keer, toch zette Peter Mocking nog wat schoorvoetend onder het oog van enkele tientallen genodigden zich in beweging om samen met Ewald Visser, oprichter en directeur/eigenaar van Brouwerij en Proeflokaal Maximus een vaatje aan te slaan van het inmiddels eeuwige roem vergaarde bier dat naar hem is vernoemd. Gebrouwen van Hop die in het naastgelegen Máximapark mede door zijn goede zorg zo goed heeft gebloeid en dankzij zijn extra zorg in de inmiddels achter ons liggende extreme zomer een rijke opbrengst voortbracht.

Het in de afgelopen weken gebrouwen Mockingbird pils is fruitig en goed doordrinkbaar. Het is in geen geval een ‘speciaal bier’ zoals de doorgewinterde bierdrinker zich aanschaft in de slijterij. Dit neemt niet weg dat Mockingbird van editie 2017-2018 speciaal genoeg is om op de bierkaart te staan bij Maximus. Het pils is uitsluitend en bij voorkeur getapt in sierlijk glaswerk bij Maximus te verkrijgen. Gebotteld wordt het dus niet en de plaatselijke supermarkten en slijterijen zullen het derhalve niet in hun assortiment voeren.

mockingbird_bier_foto_hans_peter_van_rietschoten_3
Ewald (l) en Peter (r) | Foto: Hans Peter van Rietschoten

In zijn dankwoord richtte Peter zich tot de vrijwilligers die zich uren hebben ingespannen om de hopbellen te plukken en eerder in het proces al er voor zorgden dat de hopplanten de verzorging kregen die ze behoefden. De planten werden door hen bemest en opgebonden aan de leidraden die tegen de Pergola in het park de levensweg vormen waarlangs de plant ieder jaar zijn weg vindt. Niet zelden reiken er hopplanten tot bovenin het zes meter hoge bouwwerk en de oogst ervan is jaarlijks nog een heel karwei. Dit jaar brachten de circa honderdvijftig planten bijzonder veel ‘bellen’ voort, vrouwelijke bloemen die de basis vormen voor het pils. Peter Mocking benadrukte dat aan het proces van “plant tot bier een hele lijn mensen heeft gewerkt”.

mockingbird_bier_foto_hans_peter_van_rietschoten_6
Jan Willem Naphegyi-Schouw | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Traditiegetrouw werd tijdens het proosten met de eerste glazen Mockingbird door Ewald Visser bekend gemaakt voor welk doel een deel van de opbrengst van de verkoop bestemd zal zijn. Dit jaar zal van het geld een AED worden geplaatst op een nader te bepalen plek in het park. De AED beschikbaarheid check toonde aan dat er momenteel een ernstig tekort is aan dit mogelijk levensreddende apparaat. Ewald stelde op voorhand al symbolisch 250,- euro ter beschikking welke middels een enorme cheque werd uitgereikt aan initiator Jan Willem Naphegyi-Schouw die ook als vrijwilliger van het Máximapark zijn steentje heeft bijgedragen aan het tot stand komen van het bier.

Ga naar de website www.hartstichting.nl/aed en doe zelf de check of er in je buurt een AED beschikbaar is.

Tijdens de gezellige bijeenkomst kreeg Peter een afdruk aangeboden van de foto die werd gemaakt ter gelegenheid van een artikel in Leidsche Rijn Magazine. Eerder al had Peter eens een interview met verslaggever Hans Peter van Rietschoten van www.regioleidscherijn.nl die hij bij zich thuis uitnodigde aan de Alendorperweg in Vleuten, zo ongeveer middenin het Máximapark. De foto die Hans Peter destijds maakte als illustratie bij het artikel was er een die niet direct park gerelateerd is, maar wel blijk geeft van Peters groene vingers. Op de foto staat Peter bij de bananenboom in zijn tuin die floreert alsof hij in de Tropen groeit. Waar de foto van Peter met op de achtergrond de Parkpergola waartegen de Hop groeit, komt te hangen is nog even ongewis, maar een plekje in de Werkschuur van de Vrienden van het Máximapark, de inmiddels zo genoemde “Máxima hoeve” eveneens aan de Alendorperweg is niet ondenkbaar.

Misschien hangt het portret er op 3 november wanneer de Vrienden van het Máximapark de vrijwilligers ontvangen om met hen de mouwen uit de handen te steken.

Lees ook:
Bewoner in beeld: Peter Mocking
Bewoner in beeld: Ewald Visser van Brouwerij Maximus
Hopoogst 2018 is binnen. Opbrengst aanzienlijk beter dan vorig jaar
Help je mee de hop oogst in Máximapark binnen te halen?


Advertenties:

1 reactie


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website