Wendy-de-Keyzer
 Wendy de Keyzer

“Woeste wijven of wijze wieven” in Utrecht?

Tip!
29 oktober 2018 19:21  Redactie  Reageer

Wat hebben Utrechtse vrouwen als Trijn van Leemput en Belle van Zuylen met elkaar gemeen? Wat deden de Utrechtse studentes Trui van Lier en Jet van Berdenis van Berlekom in de Tweede Wereldoorlog?

Op donderdag 22 november 2018 organiseert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing door Wendy de Keyzer over de rol van vrouwen in opstand tegen een heersend regime of tegen heersende conventies.

Geschiedenis vertelt vaak het verhaal van grote mannen, koningen en krijgers. Toch is ongeveer de helft van de bevolking vrouw, welk stempel hebben vrouwen op de geschiedenis in Utrecht gedrukt? Met name vanaf de jaren zestig kwam er meer aandacht voor gender- en vrouwengeschiedenis. Deze lezing werpt op humoristische wijze licht op het leven van Utrechtse vrouwen, vanaf de Middeleeuwen tot nu, die soms dwars tegen de conventies in vorm gaven aan de maatschappij waarin zij leefden. Daar was soms veel moed voor nodig. Het waren doorgaans dan ook bijzonder ‘woeste wijven of wijze wieven’.

Trijn van Leemput nam in 1577 als eerste de pikhouweel ter hand om de beruchte dwangburcht Vredenburg te slopen. Belle van Zuylen vroeg bijna 2 eeuwen later op een bal een heer ten dans en liet zich ontvallen dat zij geen talent had voor ondergeschiktheid. In de crèche ‘Kindjeshaven’ werd het leven van meer dan honderd joodse kinderen gered van het nazi-geweld dankzij Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom. Deze en nog meer Utrechtse vrouwen passeren de revue tijdens de lezing.

Wendy de Keyzer is historica en werkt al meer dan tien jaar als stadgids in Utrecht. Daarnaast verzorgt zij geregeld lezingen voor diverse organisaties, instellingen en particulieren. Ze is verder eigenaar van ‘Wendy’s Wandelingen’. Haar passie ligt in het tot leven brengen van persoonlijke verhalen die verborgen liggen achter gevels, hofjes en façades.

Informatie
Datum: 22 november 2018
Locatie: De Schalm, Oranjelaan 10 de Meern.
Datum: donderdag 22 november 2018
Aanvang: 20.00 uur , zaal open vanaf 19.00 uur
Kosten: € 5– pp, leden van de Historische Vereniging ontvangen € 2,50- korting
Opgeven via: activiteiten@histvervdmh.nl
Informatie: Wim de Vrankrijker, (activiteiten Historische Vereniring) 06-54242160Advertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website