Ricky Fox

Dementiecafé Leidsche Rijn op 14 november

Communiceren via kunst: Júist bij Alzheimer
Steeds moeilijker een gesprek kunnen voeren en het gevoel hebben dat je veel moet herhalen: wanneer (misschien) Alzheimer in het spel is, verandert het contact behoorlijk. Daarom komt een gastspreker bij het Dementiecafé op woensdag 14 november om 19.15 uur in BlendUT vertellen hoe je op een creatieve manier toch weer met elkaar in een (leuk!) gesprek komt.

Het gaat niet om wat mensen weten over kunst. Het gaat niet om ‘feitjes’. Alles draait om de gedachten, gevoelens en associaties die loskomen bij het zien van een bepaald kunstobject of vertrouwd voorwerp en de vragen die de gastspreker erover stelt.

Over de gastspreker
Gastspreker Ricky Fox werkt als museumdocent en leidt mensen met dementie en hun dierbaren rond in een museum. Ook bezoekt ze regelmatig bewoners in verpleeghuizen en neemt dan kunst uit het museum mee.

Verrassend effect
Wanneer Fox mensen met dementie een kunstvoorwerp laat zien, stelt ze verschillende vragen die stimulerend werken. Geen vragen over jaartallen en andere moeilijke zaken, maar vragen die associaties en herinneringen naar boven halen.

<blockquote>Fox: “Mensen die weinig spreken, komen bijvoorbeeld los met verhalen. Voor de directe omgeving is het vaak verrassend dat de persoon met dementie ineens zoveel vertelt.” Ook merkt Fox dat het werken met kunst een ander positief effect heeft: “We zien vaak dat ook het contact en de band tussen de persoon met dementie en zijn omgeving verbetert.”</blockquote>

Tips voor thuis
De bewonersorganisatie Zorgverslimming die de Dementiecafés organiseert is blij dat de museumgids ook gaat vertellen wat mensen thuis kunnen doen om weer op een vrolijke manier met elkaar in contact te komen.

Ophaalservice
Voor mensen die graag naar het Dementiecafé willen komen maar geen vervoer hebben, heeft de organisatie de ophaalservice in het leven geroepen. Mensen die mee willen rijden, kunnen bellen naar 06 – 47 11 96 33.

Waar?
Het Dementiecafé is op woensdagavond 14 november om 19.15 uur in koffietentje BlendUT. Adres: Ella Fitzgeraldplein 4, Utrecht-Terwijde.

Contactgegevens:
info@zorgverslimming.nl | 06 – 47 11 96 33 |
https://www.facebook.com/events/163358624603310/
http://zorgverslimming.nl/dementiecafe-14-november-2018/

Over Dementiecafé Leidsche Rijn
Het Dementiecafé Leidsche Rijn is een initiatief van bewonersorganisatie Zorgverslimming en is bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) dementie, mantelzorgers, familieleden en professionals. Het café is kleinschalig en laagdrempelig van opzet. Vanwege de laagdrempeligheid vindt het plaats in een koffietentje (dat overdag ook dienstdoet als winkel).

4 gedachten over “Dementiecafé Leidsche Rijn op 14 november”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.