Nijntje

Geen ‘Leidsche Nijntje’

Dat het tot de verbeelding van velen sprekende iconische figuurtje Nijntje zich een plek in Leidsche Rijn zou verwerven lijkt zeer onwaarschijnlijk. Het wereldberoemde konijntje dat de eeuwige jeugd lijkt te hebben, al is ze ruim zestig jaar geleden door Dick Bruna geschapen, is hecht verbonden met de Utrechtse binnenstad waar ze met haar familie al meer dan tien jaar in de Agnietenstraat resideert.

Haar geestelijk vader Dick Bruna bezocht haar daar geregeld tot hij in 2017 overleed op 89 jarige leeftijd. In de nagedachtenis van Dick Bruna lijkt het haast onmogelijk dat Nijntje verhuizen zal naar wat het tweede stadshart van Utrecht wordt genoemd. Nijntje is evenzeer met de binnenstad verbonden als Dick Bruna zelf. Ook in de Utrechtse gemeenteraad is men die mening toegedaan en de steun om in Leidsche Rijn een Nijntje museum op te richten is onvoldoende om de plannen ten uitvoer te kunnen brengen. Dat het logistiek een veel betere locatie zal zijn zal niemand in twijfel trekken. In de binnenstad is nauwelijks betaalbare parkeerruimte voorhanden en de wel heel korte museumkwartier bus is druk en daardoor voor bezoekers van het museum met kinderwagens een te nemen obstakel. Toch is het museum vanaf de opening in 2006 een enorme publiekstrekker gebleken. Bovendien werd het museum ruim twee jaar terug nog uitgebouwd op de huidige locatie en is verdere uitbreiding in voorbereiding.

In Leidsche Rijn zijn eveneens de meningen verdeeld. “Nijntje hoort in de binnenstad” is een veelgehoord statement. Anderzijds zijn er ook bewoners die het voorstel om het museum te omarmen wel toejuichen. Een culturele trekker van formaat is al wenselijk vanaf het moment dat Leidsche Rijn Centrum nog als plan op de tekentafel lag. Nu Nijntje in de Agnietenstraat blijft zal er wellicht gezocht worden naar een andere culturele attractie die de stroom dagjesmensen richting Leidsche Rijn moet leiden.

In de geest van Nijntje heeft Leidsche Rijn Centrum haar eigen “Rijntje”, de grote betonnen knuffelkoe die een markante plaats heeft ingenomen in het winkelgebied. De kans dat Rijntje een toeristische trekpleister van formaat zal worden is overigens nihil, al is het inmiddels een niet meer weg te denken markant punt geworden.

3 gedachten over “Geen ‘Leidsche Nijntje’”

  1. Was ook een krankzinnig idee. Met het argument van slecht bereikbaar zouden ook het Centraal Museum, Universiteits Museum en Catherijne Convent moetn verhuizen… Ook het argument dat het niet te doen is om vanaf het station te lopen met 2 kinderwagens gaat kompleet mank. Alsof het voor 2 bijna bejaarde bezoekers voor het Centraal Museum wel gemakkelijk te belopen is… Daar hebben we buslijn 2 voor!! Gelukkig is dit onzinnige plan in de kiem gesmoord!!!

  2. VVD komt met dit plan nu ze geen wethouder meer hebben voor Leidsche Rijn.
    De VVD weet natuurlijk zelf heel goed dat het voorstel betekenisloos is. Je haalt er de krant mee dat is het enige doel. Politiek in Utrecht.

    Vraag: waar ligt ‘Utrecht Nieuw Oost’? Inderdaad in Utrecht W…….!!
    Bestuur in Utrecht; wie kwamen er ook al weer uit Abcoude – Noord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.