Acupunctuurpraktijk Bas van Dijk in Leidsche Rijn

Interview: Bas van Dijk van Acupunctuur Leidsche Rijn

Met behulp van naalden van je stress, pijn of verslaving afkomen. Het klinkt bijzonder, maar het werkt. Acupuncturist Bas van Dijk vertelt: “Met acupunctuur kijk je niet alleen naar de klacht, maar naar het gehele patroon. Iemand met chronische hoofdpijn heeft dit misschien door spanning in de nek. Dan zullen we die spanning eerst moeten aanpakken.”

Van huis uit is van Dijk fysiotherapeut. Sinds 2001 heeft hij een praktijk voor acupunctuur en dry needling in de wijk ‘t Zand in Utrecht Leidsche Rijn. Hij begon een studie acupunctuur, omdat hij er per toeval mee in aanraking kwam. “Ik had er wel van gehoord, maar ik kende het verder niet. Tot ik zelf een keer lange tijd last had van een tenniselleboog en iemand mij acupunctuur aanraadde. Ik merkte al snel verschil, en uiteindelijk verdween de pijn.”

Acupunctuur is duizenden jaren geleden ontstaan in China, maar begint nu ook steeds normaler te worden in de Nederlandse geneeskunde. Bij een behandeling met acupunctuur kijk je breder dan bij een fysiotherapie behandeling,” vertelt Van Dijk:

“Ik ga eerst uitgebreid in gesprek met mijn cliënt, ik stel vragen als: waar zit de pijn? Wat voor pijn is het? Zijn er nog andere klachten die relevant zijn? Al deze elementen spelen mee in de behandeling. Elke behandeling is dan ook anders. Dat is de kracht van de acupunctuur.”

Van Dijk krijgt veel mensen in zijn praktijk die last hebben van stress en pijn. Sommige mensen hebben chronische pijn en komen om de zoveel tijd terug om het te onderhouden. Voor een meer acute klacht zijn minder behandelingen nodig. “Gisteren had ik een man op gesprek die door zijn rug was gegaan,”, vertelt Van Dijk. “Hij had er ontzettend veel last van. Ik behandelde zijn rug met de acupunctuur en zette één naaldje in zijn oor. Het oor heeft verschillende punten die in verbinding staan met andere lichaamsdelen. Dus een naaldje in het gebied van het oor dat in verbinding staat met de rug, vermindert de pijn in de rug,” verklaart hij. “Toen ik klaar was met de behandeling, merkte de man meteen verschil in beweging, dat is heel mooi om te zien.”

Behalve tegen pijn en stress, kan acupunctuur ook helpen om van verslavingen af te komen. “Door de behandeling toe te passen in een bepaald deel van het oor, worden de afkickverschijnselen van het roken verminderd. Stoppen met een verslaving vergt motivatie en discipline. Acupunctuur kan het wel een stuk makkelijker maken; de onrust, slapeloosheid en gespannenheid die mensen tijdens het stoppen ervaren, nemen af. Ook wordt de neiging om te roken aanzienlijk minder.”

Wil je een afspraak maken in de praktijk in Leidsche Rijn? Kijk dan op acupunctuurpraktijk.nu/acupunctuur-utrecht-leidsche-rijn/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.