snip_hemelgeit_foto_hp_van_rietschoten
 De plek waar de garage komt te staan | foto Hans Peter van Rietschoten

Hemelgeit en vleermuizen in Leidsche Rijn Centrum

15 november 2018 11:15  Redactie  3 reacties

Een nieuw te bouwen parkeerkolos van zeven verdiepingen, goed om 630 auto’s te stallen, zal volgend jaar zijn verrezen nabij Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw zal de naam ‘Hemelgeit’ dragen en getooid worden met een sculptuur van een enorme Snip. Deze vogel staat symbool voor de agrarische geschiedenis van het gebied waar in de loop der tijd Leidsche Rijn is verrezen.

De naam Hemelgeit is niet zomaar uit de lucht komen vallen, noch is er bij de tenaamstelling enige sprake geweest van affiniteit met Bokkenrijders die zich tegen de hemel aftekenen en zich uit de bokkenpoten maken vanwege een zojuist gepleegd misdrijf. De Hemelgeit dankt zijn naam aan het kenmerkende geluid dat veroorzaakt wordt door het flapperen van de staartveren en dat lijkt op het blaten van een geit.

De Hemelgeit zal ruim in het groen komen te zitten zoals het een weidevogel betaamt. De randen van het dak zullen namelijk getooid worden met siergrassen en plantenbakken. Ook zal de Snip zich in het goede gezelschap weten van Gierzwaluwen, mochten zij zich willen vestigen in een van de tien voor hen aangelegde nesten. In de pui van het parkeergebouw zal ook een voorziening worden gecreëerd voor de huisvesting van vleermuizen.

Taxodiums_bomen_maximapark_foto_hp_van_rietschoten
Taxodiums bomen in Maximapark | foto Hans Peter van Rietschoten

Om de directe omgeving van de Hemelgeit een nog iets groener karakter mee te geven zullen er Taxodiums worden geplant. Deze Moerascipressen kunnen uitzonderlijk hoog worden en met hun luchtwortels die boven de grond uit kunnen komen zijn ze zeker als zeer decoratief te benoemen. Ook hun bladerdak is uitzonderlijk. Zachte blaadjes die op het eerste gezicht wel wat op naalden van een dennenboom lijken geven de boom iets Conifeerachtigs. In het najaar vallen de bruin geworden blaadjes af en vormen een zachte deken aan de voet van de boom. Onder andere in het Máximapark staan volop Taxodiums. Hoe het zal moeten met de vochthuishouding van de te planten Moerascipressen bij De Hemelgeit, zal de tijd moeten uitwijzen. In het Máximapark staan de bomen aan een paar poelen die ze het hele jaar door van water voorziet. Naar verwachting start de bouw van de parkeergarage nog dit jaar en zal het een jaar duren voor de eerste auto’s er kunnen parkeren.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

3 reacties

  1. An Bout van der Stok

    Klopt het wel deze foto bij deze plek….ik had namelijk gehoord dat daar een soort eiland zou komen met luxe woningen ??


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website