kameel_foto_hp_van_rietschoten

Kerst met of zonder kameel?

Dat er drie wijzen uit het oosten kwamen wordt in het kerstverhaal bij naam genoemd. Zij gingen op weg en volgden een ster. Ze verplaatsten zich op kamelen, niet voor niets ‘het Schip der Woestijn’ genoemd. Zij kunnen immers de intense hitte van het woestijnzand aan hun hoeven verdragen en dorst schijnen ze niet te kennen als ze voor de reis maar voldoende hebben kunnen drinken.

Op zaterdag 15 december zullen bij Castellum Hoge Woerd os en ezel en wat schapen hun opwachting maken waar ze mede het decor vormen voor de verbeelding van het aloude Kerstverhaal. Hoezeer de organisatie van ‘de lichtjesroute’ ook heeft getracht het Schip van de Woestijn er in te betrekken mag al die moeite misschien niet baten. De al ingehuurde kameel leek misschien geen aandeel te kunnen leveren aan het Kerstspel en moet wellicht node in de geborgenheid van zijn of haar verblijf de wijzen aan hun lot overlaten. Hoewel een kameel als huisdier wordt aangemerkt mag het klaarblijkelijk toch niet publiekelijk optreden van de gemeente en lijkt de organisatie derhalve gehouden aan het ontbinden van de huurovereenkomst. Een met twee bulten opgesierde uit de kluiten gewassen ezel zal naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende tot de verbeelding spreken dus zal naar een dergelijk alternatief niet worden uitgekeken. De talrijke bezoekers van de lichtjesroute zullen het moeten doen met de overlevering waarin gesproken wordt van os en ezel, schapen en kamelen. De levende have zal ongetwijfeld ook zonder kameel ongetwijfeld voldoende aandacht trekken.

Omdat in eerste instantie de aangevraagde vergunning voor het evenement door de gemeente werd afgegeven met uitsluiting van deelname van de kameel werd de al ingehuurde viervoeter afbesteld. Toen bleek dat de gemeente hiermee niet juist had gehandeld, de kameel mag dus wel als huisdier publiekelijk optreden, werd de vergunning in heroverweging genomen en alsnog afgegeven met toelating van het dier. Of de verhuurder de kameel zal leveren zal op 15 december moeten blijken. Voor de drie wijzen is het dus ook nog even ongewis of ze zullen worden herenigd met een van hun trouwe makkers die ze door de verzengende hitte en de dorre woestijn bracht.

Met het wegblijven van een kameel zal het Kerstverhaal in essentie niet drastisch veranderen al zal de komst ervan wezenlijk kunnen bijdragen aan de verbeelding van hoe het geweest zou kunnen zijn daar in Bethlehem, lang, lang geleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.