Wijkraad-en-Milieuplatform-willen-Berlijnplein-vergroenen

Wijkraad en Milieuplatform willen Berlijnplein vergroenen

Wijkraad Leidsche Rijn en het Natuur- en Mileuplatform Leidsche Rijn stellen in een open brief voor om het Berlijnplein groener te maken. Dat kan door het grind te vervangen door bloeiende planten. Bijvoorbeeeld zoals in het park, dat verderop op het dak van de A2 ligt, of door sedummatten. Bij Busstation Leidsche Rijn wordt een parkeergarage gebouwd waarbij de omgeving groener en klimaatbestendiger zou worden gemaakt. Die vergroeningsplannen vinden de Wijkraad en het Platform ruim onvoldoende.

Vanwege de klimaatverandering wil gemeente Utrecht, dat de stad beter bestand wordt tegen hitte en plensbuien. Voor het ontwerp van de nieuwe parkeergarage is aan de ontwerpers gevraagd om de parkeergarage en de omgeving groener te maken. Zij hebben onderzocht of er planten tegen de gevel kunnen groeien maar dat kan niet: de ventilatieopeningen van de parkeergarage zouden dichtgroeien. Ze stellen daarom voor om op de garage een grasdak te maken en rond de garage bloeiende bollen en Moerascypressen te zetten. Ook komen er nestkasten voor vleermuizen en gierzwaluwen. Tenslotte komt er een groot beeld van een Snip op het dak.


Advertentie:

De Moerascypressen (die er al staan) willen hier niet groeien en verliezen elke zomer hun blad. Ze staan op een bult zand van 8 meter hoog en dat is veel te droog. Van het grasdak merk je weinig als je in de buurt van de parkeergarage bent. De Wijkraad en het Milieuplatform vinden dat het plan veel beter kan.Als bewoners wordt gevraagd om sedummatten op hun platte daken te leggen, dan zou de gemeente zoiets toch ook moeten doen op het grinddak van de A2?

Daarom stellen de Wijkraad en het Milieuplatform voor om het grind op het Berlijnplein te vervangen door bloeiende planten. Dat kunnen dezelfde planten zijn als in het Willem Alexanderpark, verderop op het dak van de A2. Maar, afhankelijk van de kosten en mogelijkheden, kunnen het ook bloeiende duinplanten of sedummatten worden. Bankjes, voetpaden, bijenhotels en een zandbak voor graafbijen maken er dan een fleurig en fijn plein van waar je graag wilt zijn. Verder stellen ze voor om in plaats van de Moerascypressen struiken neer te zetten die het goed doen bij droogte. Bijvoorbeeld Duindoorn, Liguster, Vlinderstruik, Brem en Jeneverbes. Dat zijn flinke struiken die in Nederland goed groeien op droge zandgrond.

De andere pleinen in Utrecht worden zoveel mogelijk autovrij gemaakt. De Wijkraad en het Milieuplatform stellen voor om de parkeerplaatsen op het plein pas weer te gaan gebruiken als de parkeergarages te klein zijn geworden. Door de nieuwe parkeergarage zijn de parkeerplaatsen nu niet nodig en wordt het Berlijnplein een leuker plein.

De open brief kunt u hier nalezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.