Jesus-Medina-Molina_foto_hp_van_rietschoten

Bewoner in beeld: Jesús Medina Molina “Schaakmat, tafels en wiskunde”

Hoewel het anders doet vermoeden heeft Jesús Medina Molina (1969) zelf de schaaksport nog geen vijf jaar geleden ontdekt. De geboren Zaankanter praat gedreven over schaak en is dan ook de initiator achter de schaaktafels in het Máximapark. Zijn filosofie is om door middel van het buiten schaak spelen mensen met elkaar te verbinden. Mede daarom is Jesús groot voorvechter van initiatieven zoals in Leidsche Rijn. De eerste buitenschaaktafels van Nederland zijn er gekomen door zijn inzet en met een financiële bijdrage van het Utrechts Initiatievenfonds waar hij aanklopte met een goed onderbouwd plan.

Mede door zijn werk als Global Accountmanager heeft Jesús al menig plek op aarde mogen bezoeken en zag daar dat schaak spelen in de openbare ruimte niet ongewoon is. In Leidsche Rijn heeft hij inmiddels met succes drie schaaktafels in gebruik mogen nemen en zeker is dat er in de rest van het land nog veel meer zullen volgen. Jesús maakt zich daarbij sterk voor het plaatsen van schaaktafels op scholen. Kinderen op basisschoolleeftijd zouden al in aanraking moeten worden gebracht met de schaaksport is Jesús van mening. “Schaak heeft alles in zich”. Om zijn woorden kracht bij te zetten legt hij een oprolbaar schaakbord op de tafel waaraan we hebben zitten koffiedrinken. “Ik weet niet hoe het jou met wiskunde verging, maar met dit schaakbord kan ik je veel wiskunde bijbrengen.”


Advertentie:

Zijn opleiding aan de lerarenopleiding, hij studeerde er Geschiedenis en later Spaans, komt hem goed van pas als hij uiteenzet hoe de vierenzestig velden de oplossing kunnen vormen voor menig wiskundige opgave. Zelfs zijn twee dochters van elf en zes jaar, kan hij de beginselen van schaak en wiskunde bijbrengen op de oprolbare schaakmat. Juist zijn didactische achtergrond draagt bij aan het enthousiasme om kinderen te animeren schaak te gaan spelen. “Schaak spelen verbindt. Als ik zie dat de tafels in het park benut worden dan schept dat voldoening. Dan is mijn inzet om ze er te laten komen niet voor niets geweest!”

Zijn initiatief in Leidsche Rijn krijgt zeker navolging in de rest van Nederland. Meer dan eens wordt de hulp van Jesús ingeroepen. Hij heeft inmiddels een ‘plan van aanpak’ opgesteld en graag wil hij zijn ervaring met iedereen delen. Zijn bezoek onlangs aan Waddeneiland Schiermonnikoog heeft zijn enthousiasme alleen nog maar aangewakkerd. Het eiland zal vanaf 13 oktober te boek staan als “het eerste schaakeiland ter wereld”, laat hij weten. Er zal ter gelegenheid hiervan een origineel oprolbaar schaakspel worden geïntroduceerd. Het spel krijgt een bedrukking met de gebruikelijke vierenzestig velden op een achtergrond van een afbeelding van de markante torens op het eiland. De schaakstukken zullen in wit en rood worden uitgevoerd, naar voorbeeld van de Noorder- en Zuidertoren op Schiermonnikoog. De baten van de verkoop van de schaakspellen zullen geheel ten goede komen aan de schaaksport op het eiland. Ziet hij mogelijkheden voor een Leidsche Rijnse uitvoering van het traditionele schaakspel?

Dat Jesús de Zaanstreek elf jaar geleden inruilde voor Vleuterweide heeft alles te maken met economische redenen. Vanuit het midden van het land is alles beter te bereizen. En, laat Jesús weten: “nergens vind je zo’n prachtig park als hier. Wil je een stuk skeeleren of fietsen dan is Het Lint daarvoor bij uitstek geschikt!”

Jesús is duidelijk een gedreven persoon. Niet enkel waar het schaak spelen betreft, maar zeker ook waar het gaat om het bewust maken van mensen. Bewust van de omgeving waarin ze leven, maar ook bewust van de noodzaak om zich te ontwikkelen. Dat schaken daarin een rol kan spelen is mooi meegenomen en daarom is het schaaktafel initiatief bezig vaste voet aan Neerlands grond te krijgen.

https://www.medinamolina.com/schaaktafels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.