Lezing Historische Vereniging: Hedendaags bestaan van Middeleeuwse kastelen

In weinig andere gebieden van Nederland stonden en staan er zoveel kastelen als in en rondom Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Dit grensgebied tussen het Middeleeuwse graafschap Holland en het bisdom Utrecht, was het toneel voor een eeuwenlange strijd. Zo werd de Hollandse graaf Floris V er gevangen genomen en werd de Utrechtse bisschop Willem er vermoord. Ook vochten er ridders als Frederik Utenham, Hendrik van Zuylen van Nyevelt en Dirk van Zuylen van Haar. De strijd in dit grensgebied leverde vele kastelen op. Een deel wordt particulier bewoond, maar hoe worden andere kastelen nog gebruikt?

Op dinsdag 11 december 2018 organiseert de Historische Vereniging Vleuten de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing door historicus Fred Vogelzang over de historie en het hedendaagse bestaan van de vele kastelen in onze regio.

In Nederland hebben ooit zo’n 2500 kastelen gestaan. In de provincie Utrecht zijn nog veel van deze monumentale gebouwcomplexen bewaard gebleven. In het gebied van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn en ook in de directe regio daaromheen zijn nog diverse kastelen te bewonderen, met als beroemdste waarschijnlijk (de nagebouwde) De Haar, maar ook de kastelen Nyenrode, Montfoort en Woerden. Andere kastelen, zoals Nyenvelt, de Ham en de Eng werden verwoest in de Stichtse burgeroorlogen, maar zijn nog wel deels zichtbaar. In de lezing wordt een historisch overzicht gegeven van de bewogen geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht. Thema’s die aan de orde komen zijn functie en uiterlijk, bewoners en eigenaren, interieur en tuinen en parken en het moderne gebruik van kastelen en buitenplaatsen. Maar ook, hoe beleefden tijdgenoten de bouw, verwoesting en sloop van de kastelen?

Dr. Fred Vogelzang (1961) is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Nederlandse Kastelenstichting, het kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het blad “ Kasteel & Buitenplaats”. Hij zet zich in voor een overkoepelend beleid voor het behoud van kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Fred Vogelzang studeerde geschiedenis en museologie in Utrecht en Leiden. In 2010 is hij gepromoveerd op een studie over ‘een woonplaats voor fatsoendelijke luyden’: de soevereine baronie IJsselstein 1720 – 1820. Hij werkte zeven jaar als docent en onderzoeker bij de universitaire lerarenopleiding in Utrecht. In 1992 werd hij provinciaal historicus bij Erfgoed Utrecht. Als redacteur en auteur was hij betrokken bij vele publicaties op het gebied van lokale en regionale geschiedenis en ondersteunde hij historische verenigingen en lokale erfgoedorganisaties.

Informatie
Locatie: De Weide Wereld, Teunisbloemlaan 48, 3452 CB Vleuten
Datum: dinsdag 11 december 2018
Aanvang: 20.00 uur , zaal open vanaf 19.00 uur
Kosten: € 5– pp, leden van de Historische Vereniging ontvangen € 2,50- korting
Opgeven via: [email protected] (niet noodzakelijk, maar ivm catering wel gewenst)
Informatie: Wim de Vrankrijker (activiteiten Historische Vereniging) 06-54242160

Fred Vogelzang
Fred Vogelzang

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven