Victor-Land-van-Sterren-kijken-in-de-stad

Bewoner in Beeld: Victor Land wil mensen sterren laten kijken in de stad

Victor Land (1979) kreeg op zijn negende van zijn ouders een telescoop en het boek Welke ster is dat?. Na het zien van de kraters op de Maan begon een passie voor de sterren die nooit meer is weggegaan. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2007 aan het onderzoekinstituut voor plasmafysica in Nieuwegein. In 2008 vertrok hij met zijn vrouw naar Amerika. Daar deed hij onderzoek naar het begin van planeetvorming rond jonge sterren.

Hij pakte daar ook zijn hobby weer op en ging naar openbare sterrenkijkavonden. Hoe vaker hij meedeed, hoe minder hij zelf keek en hoe meer hij andere mensen liet kijken naar de wonderen aan de sterrenhemel. “Ik vergeet nooit een zaterdagavond waarop een getrouwd stel langskwam. Ze waren op doorreis en hadden in een lokaal krantje over de kijkavond gelezen. Ze zagen door mijn kijker voor het eerst met eigen ogen Saturnus. Het viel even stil en daarna kwam een lang “WOOOOW!!!”. Je ziet dan aan ze dat er een knop is omgegaan. Dat is geweldig om mee te maken!”

In 2012 keerde Victor met zijn gezin terug naar Nederland. Ze besloten in Leidsche Rijn te gaan wonen, bij de Langerakbaan. “We wilden in Utrecht wonen én ruimte hebben. Tegelijkertijd was onze terugkeer een nieuw begin. Leidsche Rijn bood ons betaalbare ruimte en ademde dat er iets nieuws werd neergezet. Het paste bij die fase in ons leven.”

Tegenwoordig werkt hij de Technische Universiteit Eindhoven waar hij onderzoekers helpt bij het opzetten van nieuw onderzoek. In zijn vrije tijd probeert hij nog steeds zijn fascinatie voor de ruimte met mensen te delen als vrijwilliger bij Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Sterren kijken in de stad

Victor woont met zijn gezin nu vijf jaar in Parkwijk in een eigen huis met een tuin op het zuiden. Daar zit hij tijdens heldere avonden regelmatig door een telescoop te turen en foto’s te maken van de maan, planeten en andere objecten diep in de ruimte. “Het is verbazingwekkend hoeveel je vanuit de stad kan zien als je de hemel kent en de tijd neemt. Veel mensen denken dat sterren kijken vanuit de stad weinig zin heeft omdat het er zo licht is, maar dat is echt niet zo.”

Bij Sonnenborgh ziet hij dat iedereen – jong en oud – razend enthousiast wordt over de ruimte. Tegelijkertijd merkt hij dat het bezoekers vaak ontbreekt aan de mogelijkheid om zelf de ruimte te verkennen. Soms omdat mensen denken dat het te ingewikkeld is, vaak omdat ze denken dat het alleen buiten de stad kan. Om hier iets aan te doen, biedt hij zijn tuin, zijn telescopen en zijn begeleiding aan om sterren te kijken. Dat noemt hij ‘Sterren kijken in de stad’. Mensen kunnen zich opgeven om langs te komen, of hij komt naar hen toe. Als er interesse is om aan astrofotografie te beginnen, helpt hij daarbij en hij geeft advies over deze mooie hobby. Het belangrijkste bij alles is dat mensen het zelf doen.

Mensen fascineren en bij elkaar brengen

‘Sterren kijken in de stad’ begint voor hem met mensen die een fascinatie hebben, maar daar net geen uiting aan kunnen geven. Op termijn hoopt hij in de buurt kijkavonden te organiseren, bijvoorbeeld bij Castellum Hoge Woerd, of in het Maximapark. Hij hoopt meer enthousiastelingen te vinden die samen hun passie met het publiek willen delen. “Fascinatie voor zoiets als de sterren werkt verbindend en kan mensen met elkaar in contact brengen. Hoe mooi zou het zijn om een community op te bouwen rondom de sterren?”

Voor de activiteiten die hij organiseert vraagt hij een financiële vergoeding om onkosten te dekken. “Het belangrijkste dat ik wil bereiken, is dat mensen vaker omhoog kijken en wat minder op hun smartphone.”

Victor Land nodigt je van harte uit om eens sterren te komen kijken in de stad.
 Kijk voor de mogelijkheden op www.sterrenkijkenindestad.com

1 gedachte over “Bewoner in Beeld: Victor Land wil mensen sterren laten kijken in de stad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].