theaterstuk-De-Orde-Chaos_foto_moon_saris

Volgbare chaos, meesterlijk theater van Greg Nottrot en Martijn Nieuwerf

In de Stadsschouwburg Utrecht is zaterdagavond het theaterstuk De (Orde) Chaos van 2018 in première gegaan. De uitverkochte Blauwe Zaal van de schouwburg bleek een dankbaar publiek voor een theaterstuk dat werd gekenmerkt door de veelheid van karakters die ten tonele werden gebracht door Greg en Martijn. Op de titelrol die na afloop van de voorstelling op een groot scherm op het podium werd afgedraaid viel te lezen dat in dit stuk maar liefst vijftien personages worden vertolkt. Door gebruik te maken van geprojecteerde videobeelden maakt het publiek onder meer kennis met de grootmoeder van Greg en diens robotkat die ze koestert en verzorgt alsof het een levend dier betreft, maar ook met de Russische leider Vladimir Poetin die Greg in de loop van het stuk het bewijs toont dat hij het bezoek van Greg aan zijn buitenverblijf op prijs heeft gesteld. Het buitenverblijf waar voormalig minister Halbe Zijlstra alleen maar kon zeggen dat hij er te gast was, hetgeen hem op het toneel een aardige persiflage oplevert. Floor Leene, de levenspartner van Greg en de moeder van hun twee dochters, wordt ook meermaals voor het voetlicht gehaald, wanneer ze op afstand het Russische avontuur van Greg probeert te volgen.

theaterstuk-De-Orde-Chaos2_foto_moon_saris
Foto: Moon Saris

Bizar in deze voorstelling is dat Martijn Nieuwerf in de huid is gekropen van Greg terwijl op de videobeelden de ‘echte’ Greg (maar wat is echt vragen beide acteurs zich geregeld af) zichzelf op beeld vastlegt wanneer hij in Rusland bij het buitenverblijf van president Poetin de grote Vladimir zelf denkt te kunnen spreken om hem een cadeau aan te bieden, een Nijntje knuffel gehuld in oud Hollandse klederdracht. “Zo een waarmee mijn twee dochtertjes in slaap vallen” laat Greg terloops weten. De voorstelling is dynamisch door de veelheid aan indrukken waarmee het publiek gedurende anderhalf uur wordt geconfronteerd. De chaos op het podium neemt groteske vormen aan. Niet enkel door het theaterspel van Greg en Martijn als wel door de rekwisieten die op het podium de sfeer oproepen die hoort bij een feestje. Een feestje is het! Het publiek raakt aan het eind van de voorstelling nauw betrokken bij het spel als Greg zich richt tot de toehoorders en met een enkeling een glas ‘wodka’ deelt.

NUT toert met de voorstelling langs verschillende theaters in het land en doet op 29 december Podium Hoge Woerd aan.

Speellijst De (Orde) Chaos van 2018 is te vinden op de website.

theaterstuk-De-Orde-Chaos3_foto_moon_saris
Foto: Moon Saris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.