hoogste_woontoren_leidsche_rijn

Domweg de hoogste

Al eeuwen torent ze hoog boven de stad uit. Met haar ruim 112 meter staat ze majestueus in het centrum. In hartje stad is volgens de gemeentelijke bouwverordening hoogbouw niet toegestaan. De Dom is het symbool van Utrecht. Om er voor te zorgen dat dat zo blijft, is de historische binnenstad een no-go zone voor hoogbouw. Zo blijft de Dom vanaf veel plekken in Utrecht zichtbaar.

kavel-hoogtste_gebouw_van_utrecht_in_leidsche_rijn
Afbeelding: gemeente Utrecht

Voor de andere Utrechtse wijken geldt dat gebouwen nooit hoger mogen zijn dan twee keer de gemiddelde bouwhoogte op die plek. Verder zijn er twee plekken voorgesteld waar eventueel hogere gebouwen mogen komen. Aan de westzijde van het stationsgebied en in het centrum van Leidsche Rijn. Eerder al werd een prestigieus plan ontwikkeld voor een toren van duizelingwekkende hoogte die de welluidende naam ‘Belle van Zuylen’ moest gaan dragen. Dat project strandde destijds, maar nu lijkt er groen licht te zijn gegeven voor hoogbouw die ruim boven de Dom uittorent. Met een rooftopbar op circa 140 meter hoogte en tal van voorzieningen kenmerkt de gemeente het te bouwen project als een ‘verticaal dorp.’ Binnen de muren van het hoogste Utrechtse gebouw ooit moeten mensen elkaar ontmoeten en met elkaar kunnen ontspannen. Hiertoe zullen onder meer een restaurant en fitness centrum worden ingericht en een stadsbos aan de voet van het gebouw moet de natuur dichtbij brengen. Het complex zal uiteindelijk bestaan uit drie woontorens met diverse faciliteiten. Een van de torens zal dus tot ongekende hoogte worden opgetrokken en de andere twee torens zullen respectievelijk 80 en 100 meter hoog worden. Er is ook sprake van ‘laagbouw’ tussen deze reuzen. Die zou met circa 25 meter een kleintje zijn in het stationsgebied van treinstation Leidsche Rijn.


Advertentie:

Naar verluidt start de bouw in 2021 en zullen de eerste bewoners twee jaar later hun intrek kunnen nemen in een van de 1125 woningen. Zestig procent hiervan zullen huurwoningen worden waaronder zelfs sociale huurwoningen, middel dure huur woningen en zorgwoningen. Om de bewoners in hun mobiliteit tegemoet te komen zullen er volgens plan 100 deelauto’s ter beschikking komen, evenals E-bikes en deelfietsen. Er is voorzien in parkeerplekken voor 3.500 fietsen.

kavel-hoogtste_gebouw_van_utrecht_in_leidsche_rijn2
Afbeelding: gemeente Utrecht

Lees ook:
Eerste hotel in Leidsche Rijn opent in 2020 haar deuren
Een toren die zijn weerga niet zal kennen
Giga hoogbouw in Leidsche Rijn Centrum

11 reacties op “Domweg de hoogste”

    1. Er is eerst een stemming geweest over belle van zuylen, er werd tegen gestemd. Een principe, de dom hoort het hoogste gebouw van utrecht te zijn. Dit leverd nu weer geld op dus gooien we de stemmen en het principe over boord voor geld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.