Sander-van-Amstel_ah_vleuterweide

Interview met Sander van Amstel van Albert Heijn Vleuterweide

“Wij zorgen voor de koffie, de klant voor de gesprekstof.”

Op de afgesproken tijd, stap ik de Albert Heijn in Vleuterweide binnen. Assistent filiaalmanager Sander van Amstel (32) waar ik een gesprek mee heb, is nog volop bezig in de winkel. Ik mag alvast doorlopen naar zijn kantoor. Terwijl ik de winkel inloop zie ik Sander nog druk heen en weer lopen om klanten en medewerkers te helpen. Hij ziet mij en roept snel “Ik kom eraan hoor.” Prima, ik vind het niet erg om te wachten. Dan kan ik stiekem even rondkijken achter de schermen van de Albert Heijn die ik vooral van de ‘voorkant’ ken.

Thuiskomen

Ik neem plaats in de kantine waar de ‘vulploeg’ net begonnen is aan een korte pauze tussen alle werkzaamheden door. Er hangt een gezellige sfeer en het is mij duidelijk dat er hier sprake is van een hecht team. Inmiddels is ook Sander gearriveerd. Ik grap tegen hem dat de kantine wel iets weg heeft van een jeugdhonk. Waarop Sander mij lachend aankijkt en zegt: “Veel jongeren uit de buurt beginnen hier aan hun eerste werkervaring. Ik ben zelf ook ooit als vakkenvuller oftewel all-round medewerker begonnen bij Albert Heijn. Inmiddels werk ik er 10 jaar. Ik begon in het tijdelijke winkel aan de landschapsbaan , destijds de eerste supermarkt in Vleuterweide. Daarna ben ik gaan werken bij Albert Heijn Mereveldplein. Ik maakte een uitstapje naar Albert Heijn in Bunnik en Zeist. Nu ben ik alweer 8 maanden terug in Albert Heijn Vleuterweide en het voelt als thuiskomen.”

Vleutenaar

De welbespraakte Sander vertelt dat hij geboren en getogen is in Vleuten: “Ja, dat waren hele andere tijden. Leidsche Rijn bestond nog niet en om Vleuten heen waren toen alleen maar weilanden. Als kind kon ik vanuit hartje Vleuten zo de stad Utrecht zien liggen. Natuurlijk had dat ook wat, maar dit is beter. Ik hou van de reuring die de komst van Leidsche Rijn met zich meebrengt. Er worden nieuwe dingen gecreëerd en dat is goed. Dat we destijds met het nood filiaal de eerste supermarkt waren in Vleuterweide blijft natuurlijk bijzonder. Het begon in de eerste instantie als een project om de buurt beter te leren kennen. Ik ervaar de eerste jaren tot aan de oplevering van het winkelcentrum Vleuterweide in 2010 als een zeer leerzame periode.”

Elkaar leren kennen

Sander vervolgt: “We waren er al in een tijd dat er nog niet veel aanbod om ons heen was en dat schept een band met onze klanten. In de loop der jaren zijn we de mensen echt gaan leren kennen. Dat besefte ik pas goed toen ik een keer een rouwkaart kreeg van een stel waarvan de man was overleden. Het stel kwam bijna dagelijks boodschappen bij ons halen en we kenden ze inmiddels goed. Op zo’n moment komt het dan best dichtbij en je leeft echt mee. Wij zijn daarom niet alleen een plek waar je snel de boodschappen haalt, maar echt een “buurtkruidenier” waar de koffie klaar staat en de mensen zorgen voor de gespreksstof.”

Ambacht en passie

Ik vraag aan Sander wat hij anno 2018 van het winkelcentrum vindt en meteen verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. “Winkelcentrum Vleuterweide is meer dan alleen een verzameling winkels. Er zitten hier winkeliers en ondernemers die hun hart bij mensen en liefde voor hun ambacht hebben. Daar ben ik trots op! Wij willen onze bezoekers echt een beleving geven en kennis laten maken met onze ambachten en producten. Zo is het hier elk jaar op Koningsdag een groot feest en onze kerstmarkt is inmiddels een begrip. Ook volgend jaar blijven we leuke activiteiten organiseren die jong en oud aanspreken. We willen dat iedere klant na een middag winkelen met een goed gevoel het winkelcentrum verlaat.”

Hart voor Vleuterweide

Over een goed gevoel gesproken… er was wat commotie rondom de nieuwe verkeersmaatregelen en bereikbaarheid. Hoe zit het nu daarmee eigenlijk? “De bereikbaarheid was een tijdje niet optimaal. Dit tot ergernis van zowel bewoners als winkeliers. Ook was er wat verwarring over het nieuwe parkeerbeleid. Je merkt dat we met het winkelcentrum alweer een nieuwe fase zijn ingegaan en veranderingen horen daarbij. Zo zie ik het. Wat belangrijk blijft is dat iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt. Laten we vooral samen op een positieve manier naar de toekomst kijken en hart voor Vleuterweide hebben.”

Coach

Een medewerker breekt even in tijdens het gesprek met een vraag. Sander weet haar snel op weg te helpen. Het valt mij op hoe goed hij op de hoogte is van alles wat er in de winkel speelt. Sander: “Totaal werken hier 300 mensen, waarvan zeker 150 op een zaterdag. Het is dus belangrijk dat je goed het overzicht houdt. Er zijn altijd genoeg brandjes te blussen. Nog voor Albert Heijn werkte ik in de horeca, dus gastvrij zijn en oplossingsgericht denken heb ik echt daar geleerd. Ik vind het fijn als ik ervoor kan zorgen dat alles soepel verloopt.”. Op de vraag wat hij het leukst vindt van zijn werk antwoordt Sander: “Het klinkt misschien cliché maar dat zijn echt de klanten en de collega’s. Ik vind het leuk om hen te helpen. Het leuke van het werken met jongeren is dat zij helemaal aan het begin van hun carrière staan. Wat zij hier leren vormt straks de basis voor wat zij nog allemaal gaan doen tijdens hun loopbaan. Ik blij dat ik daaraan mag bijdragen en zie mijzelf dan ook meer als een coach.”

Ontmoetingsplek

Tot slot vraag ik Sander wat zijn plannen voor komend jaar zijn. Sander: “Ik krijg ontzettend veel energie van de ondernemende mensen in de buurt. Als goede buur zijn wij graag betrokken bij onze lokale ondernemers met mooie ideeën en bij maatschappelijke projecten. Zo hebben we het kookboek Nieuwe Buren – voor en door bewoners van Leidsche Rijn – omarmt. Het boek kwam uit ter ere van 20 jaar Leidsche Rijn en staat voor ontmoeten en verbinden via eten. De feestelijke lancering van het boek vond hier in de winkel plaats en daarnaast organiseerden we verschillende workshops en proeverijen met recepten uit het kookboek. We staan midden in de maatschappij en onze winkel is een belangrijke ontmoetingsplek. We hebben dan ook een verantwoordelijkheid en een taak, zo voel ik dat. Dat vraagt om betrokkenheid en bereidheid om verder te kijken dan alleen de boodschappenkar. Daarnaast onderstrepen we graag het belang van gezonde voeding, waarbij de combinatie van gezonde voeding en sport een échte win-win situatie is. Een goed voorbeeld is onze samenwerking met Bodyproof waarbij men tijdens de sportweken verschillende lessen kon volgen in de winkel. Ook volgend jaar willen we ons graag blijven verbinden aan initiatieven die de maatschappelijke kracht van de buurt versterken en een gezonde leefwijze bevorderen.”

Mooie plannen, Sander! Veel succes ermee. Het was leuk om met je te praten. Een ding is voor mij duidelijk, Sander kan niet ophouden met collega’s en klanten te helpen. Winkelcentrum Vleuterweide is zijn trots en in Albert Heijn zet hij met veel liefde de koffie voor je klaar. Zorg jij dan voor de gespreksstof?

Ondernemer in beeld
Leidsche Rijn biedt een mooi aanbod aan winkels en eetgelegenheden. Wij hebben Joyce Pherai van ContentToday gevraagd om voor ons op onderzoek uit te gaan. Welke ondernemers en winkeliers zich hebben gevestigd in Leidsche Rijn? In deze rubriek komen ondernemers aan het woord. Ben je geïnteresseerd om zelf geïnterviewd te worden? Stuur dan een mailtje naar de redactie en wellicht kom jij dan de volgende keer aan het woord. Deze ondernemers gingen je al voor:

Interview met Filiaalmanager Arjan van der Maas van Jumbo Foodmarkt
Bas van Dijk van Acupunctuur Leidsche Rijn
Stel jezelf voor! Interview met Evelien Verbiesen van Cosmo Hairstyling
Interview met Tjeerd Bijnsdorp van Zomerfestival 40UP “Het publiek leek ineens 20 jaar jonger”
Bewoner in beeld: Frederieke en Lysanna van Biodanza
Interview: Jacqueline geeft persoonlijke begeleiding voor een vitalere levensstijl
Fit zwanger met ZwangerFit® Leidsche Rijn
Stel jezelf voor! Interview met Advocatenkantoor De Zaak in Recht
Lees hier alle andere interviews.

Joyce Pherai

6 gedachten over “Interview met Sander van Amstel van Albert Heijn Vleuterweide”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven