welzaam-veranderd-naar-dock

Blog: Elk einde is ook weer een nieuw begin

In deze blog kijken sociaal makelaars Alfred van Putten en Sandra Willemsen, opbouwwerkers van het eerste uur in Vleuten de Meern, terug op het sociale werk van de afgelopen jaren.

Alfred, in het afgelopen jaar is er veel gebeurd in het welzijnswerk. Kan je daar iets meer over vertellen?
“In juni kregen we te horen dat Welzaam, evenals de andere Sociaal Makelorganisaties in Utrecht, vanaf januari 2019 niet meer doorgaat onder de eigen naam.  Het werk werd aanbesteed en het voorstel van stichting Dock is daarbij als beste uit de bus gekomen. Dat houdt in dat Welzaam ophoudt te bestaan. Dock neemt het werk over in de gehele stad Utrecht uitgaande van het bestaande werk. Dus de werkers en vaste gezichten in de wijk blijven.

In 2013 vond er ook aanbesteding plaats en vanaf dat moment hebben we Welzaam opgebouwd. Van het grote Portes naar het kleine wijkgerichte Welzaam. Een kleine zelfstandige  organisatie in een snel groeiende en dynamische wijk. We zijn, onder leiding van Nardie Eijsberg, als team enorm naar elkaar toe gegroeid in onze zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De omschakeling van sociaal cultureel werker naar sociaal makelaar was best groot. We moesten ons deze verandering in het  werk eigen zien te maken en dat is goed gelukt. Ook was het belangrijk vanwege de nieuwe naam en organisatie om goed aan onze zichtbaarheid te werken”.

Sandra, er is dus de afgelopen jaren al veel veranderd en nu staat er weer een grote overgang op jou te wachten. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Verandering levert altijd een stuk onzekerheid op en in het begin zie je de meerwaarde daarvan nog niet altijd. Je zit er immers nog midden in. Dat is volgens mij menselijk. Iedereen heeft tijd nodig om met nieuwe dingen om te gaan. Maar we onderhouden goede contacten en werkoverleggen met Dock en we wennen met elkaar steeds meer aan de nieuwe ontwikkeling. Er is genoeg ruimte voor vragen en verkenning. Dock neemt daar de tijd voor en dat voelt fijn/ goed.

Alfred, als je nu vooruit kijkt: het afscheid komt er aan, van oud over naar nieuw, de jaarwisseling. Best een drukke tijd, hoe zit jij erin?
´Op 13 december neemt Welzaam afscheid en dat willen we met elkaar vieren. Het is belangrijk om positief vooruit te kijken en samen stil te staan bij momenten. Dat doen we in ons werk, maar zelf als team ook. Zodat we goede herinneringen maken met elkaar en met veel energie het nieuwe jaar ingaan.´

Sandra vult aan: ´Oud en nieuw hoort erbij, net zoals veranderingen in de maatschappij, en dus ook in ons sociale werk, We zien het als een dynamisch gebeuren, maar ondanks dat zullen we er steeds zijn voor bewoners, de onderlinge contacten, betrokkenheid en korte lijntjes met organisaties onder leiding van Dock. We blijven werken aan een wijk waarin iedereen mee kan en mag doen en er mag zijn, welke naam we ook dragen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].